Bogato! Pita sa prosom, slaninom i sirom

05/09/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Pidžama party je nastao sasvim slučajno i spontano. Htela sam da uradim neki LIVE video na fejsbuk strani Hrono kuhinja (kud svi tu i mali Mujo), a nisam znala šta. Da se uključim tek tako, nešto pričam, a ne znam ni sama zašto, nije dolazilo u obzir. Kada kliknem na Play na neki video, a tamo neko beskonačno trtlja bez poente ili svaku rečenicu stiže nova floskula, padne mi mrak na oči.

I tako, sad već ima devet meseci tome, sedim, kuckam nešto za kompjuterom i eto ideje: žurka u pidžamama. Da probamo jednom, pa nikad više ako treba. Ionako se svi družimo na društvenim mrežama (zato nas zovu hrono sekta 🙂 ), pa zašto ne bismo probali i živu komunikaciju, jedan na jedan, jer to video uživo dozvoljava. Ali da ne bude dosadno.

Obukla pidžamu, zamolila drugaricu da dođe da me snima, premrla od treme, barem sto puta rekla “ovaj”, ali smo se dobro zabavaili. Taj prvi video je imao preko 44.000 pregleda. I svi su tražili opet. I tako, i danas se družimo svake nedelje u 10 ujutru. Pidžama mi uveliko manjka, ali društva skoro nikad. I sa ove i sa one strane kamere.

Nekada je kuhinja puna ljudi, nekada ja sama sa “kamermanom”, nekada uleti “desna ruka”. Ove nedelje su kod mene bile Ana i Saša i spremali smo pitu od prosa. Obožavam ovo malo zrno, ali ga baš dugo nisa spremala.

Pogledajte kako smo spremali pitu:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/321136971787232/

Kao što sam u videu već rekla, za proso je najbitnije da ga baš dobro operete, ostavite u vodi preko noći i kratko skuvate ujutru. I napravila sam polovinu pleha skroz restriktivno, a drugu polovinu za one van restrikcije. Pa su se gosti pobunili i sve smo izmešali zajedno.

Potrebno vam je:

  • 250 gr prosa
  • 200 gr slanine
  • 150 gr fete (opciono)
  • 7 jaja
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika masti
  • 2 struka mladog luka
  • Sušena mirođija po želji

Kada sam kratko skuvala proso, pustila sam da vri dva minuta, poklopila sam šerpu i sklonila sa ringle. Da se proso ohladi.

Iseckajte slaninu na komadiće a luk na kružiće. Propržite slaninu, dodajte još malo masti a zatim blago propržite i luk. A onda i to ostavite da se malo prohladi.

Umutite jaja penasto, dodajte prašak za pecivo, a zatim u to ubacite proso i ceo sadržaj tiganja, sve sa mašću. Doručak treba da bude malo masniji.

Ukoliko ste u restrikciji, tu možete da stanete sa dodavanjem. Ali kako ja nisam na dijetalnom režimu, ja sam dodala i fetu. Prvo sam sipala “restriktivnu” smesu na pola pleha, pa dodala svoju. A onda su Ana i saša skočile da i one mogu jednom nedeljno vanrestriktivno, pa smo sve izmešali, pogledajte video.

Ni ovo nije nedozvoljeno u restrikciji ali se smatra komplikovanim obrokom koji se jede jednom u desetak dana do dve nedelje.

Najbrojniji Pidžama party:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/688046514886336/

Da bi pita bila gotova za vreme LIVE uključena, smesu sam sipala u veliki pleh, kako bi pita bila što tanja, pa samim tim i brže ispečena. Iako je plan bio da mirođiju stavim u smesu, zaboravila sam na to, pa sam začin posula preko pite. So nisa stavljala jer su i slanina i feta već slani. Bolje da se kasnije dosoli ako baš fali.

Stavila sam pleh u zagrejanu rernu i pekla između 10 i 15 minuta. Svi sastojci u jelu su već bili gotovi, praktično su samo jaja trebala da se ispeku i da se ukusi povežu.

Pidžama party sa operskim pevačem:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1614344078635043/

Kada se uhvati korica i pita zarumeni, spremna je da izađe iz rerne. I ispala je odlično. Obavezno je isprobajte.

I nadam se da se gledamo i sledeće nedelje!

KLIK NA LINK: SVE PIDŽAMA ŽURKE DO SADA

 

Pročitajte još:

Šta je hrono ishrana

Restrikcija u hrono ishrani

Ishrana posle restrikcije (ili bez restrikcije)

Saveti za početnike

Francuska škola (originalna hrono ishrana)

 



Ostavite komentar