Predlozi za doručak, ručak i večeru.
Boba Vlajsavljević je još jedna draga hrono žena koju sam upoznala u ovom našem virtuelnom svetu. Pa je red da i ona gostuje u Hrono kuhinji. Kuva kao zmaj i deli svoje recepte. A ovo je njena priča:
Skoro ceo život imam problema sa kilažom , nije to bilo neka velika gojaznost, ali uvek moram biti svesna šta kad i koliko jedem.
U toj borbi sam shvatila da nema dijete koja funkcioniše, ako to nisu dugoročne promene navika u ishrani . Tražila sam , čitala , razmišljala šta bi to meni prijalo da me ne opterećuje i da ne razmišljam stalno o hran,i i tako slučajno 2011. čujem za hrono ishranu.
Pekarska keleraba
Treba vam :
1 velika keleraba
1 velika glavica crvenog luka
so, biber
kulinat
tucana ljuta paprika
slatka crvena mlevena paprika
mala kašicica puna masti
Kelerabu očistiti pa iseći kao krompir, staviti u šerpicu, naliti vodom malo posoliti i bariti nekih petnaestak minuta, ako je mlada keleraba kao što je moja bila.
Ocediti, ali nemojte svu vodu baciti, ostavite 2dcl vode u kojoj se kuvala, dodajte so, biber, malo natur kulinata, ljutu i slatku papriku, luk iseckan na kockice i jednu malu kašičicu punu masti koju će te rasporediti na nekoliko mesta.
Sve izmešajte i stavite u zagrejanu rernu da se peče oko pola sata . Luk će se istopiti, keleraba omekšati i upiti začine. Topi se u ustima.
Ovo mora da je fenomenalno! Verujem da mi (posle ovako spremljene kelerabe) krompir neće vise pasti na pamet! 🙂
Da li keleraba može da se čuva u zamrzivaču, naravno-sveža ili bi morala da se nekako ,,obradi” pa da se zamrzne?
Iskreno, ja kelerabu nikad nisam zamrzavala, ali pretpostavljam da bi mogla i sveža, samo je naravno iseći pre toga.
Da li keleraba sme da se jede u restrikciji?
Sme. Za sva tri obroka.
Hvala Ana 🙂
Koliko dugo treba da se pece keleraba u rerni i na koliko stepeni? Hvala unapred!
Nekih dvadesetak minuta da se svi začini pomešaju.
Probala, malo sam previše zaljutila, ali svakako su bas bile dobre! I stvarno se tope u ustima 🙂
Da li sme mast kako pise u receptu ili pre maslinobo ulje? To je ipak vecera.
Ovaj recept može i za ručak i za večeru. Za ručak stavite mast, za večeru maslinovo.