Kuva i piše: Ana Ćubela Ovo je bio naš božićni …
Kuva i piše:
Mirjana Đurđević
Sve je počelo od jednog video klipa koji mi je naterao vodu u usta. Sanjala sam ga danima i na kraju odustala – od hrono discipline. Otišla i kupila lepinju, mladi luk i gaudu.
Veknu hleba, lepinju, možda i onu dozvoljenu, zaseći na kvadratiće duboko, skoro do donje korice:
Na maslinovom ulju kratko prodinstati sitno iseckanu vezu mladog luka. U zareze utisnuti listiće topivog kačkavalja, može i dozvoljene mozzarelle, zatim kašičicom ugurati i prodinstani luk. Po originalnom receptu dodaju se i komadići putera, što sam uradila i bio je čist višak. Radije ću staviti više sira. I manje posoliti luk 🙂
Sve se upakuje u foliju i stavi u rernu, 200 C, na petnaestak minuta. Zatim se folija otvori i cvetić, sada već stvarno liči na cvetić, zapeče još desetak minuta. Evo ga:
Jede se, tačnije otima, prstima, dok je još topao. Evo i zašto:
Ja sam, rekoh, bila nedisciplinovana – lepinja s kvascem od belog brašna i gauda. Ali sam ubeđena da je i sa ’malom lepinjom’ i mozzarelom cvetić dovoljno bezobrazan da biste ga sa uživanjem smazali.