Kuva i piše: Marija Đukanović Jutros gosti u najavi …
Kuva i piše:
Milica Jović
Inspirisana ljudima koji imaju netoleranciju na gluten, odlučila sam da probam nešto novo i drugačije.
Znam da je uvek sužen izbor kod takve ishrane, pa je nastao ovaj hleb.
Potrebni sastojci:
- 200 gr heljdinog brašna
- 200 gr fino mlevenog lana
- 1 kašika psilijuma
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 2 dl kisele vode
Oni koji imaju ozbiljnu alergiju na gluten treba da budu oprezni sa heljdom jer sadrži avidin, protein jako sličan glutenu
Ovog puta nisam koristila klasično brašno, već sam u mlinu za kafu samlela zrno heljde kao i seme lana. Tako sveže samleveni sastojci daju najbolji ukus. Izmešala sam brašno, mleveni lan, psylium, so i prašak za pecivo, zatim sam dodala kiselu vodu.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Peći na 200°C poklopljeno 20 minuta, zatim otklopiti i peći još 25 minuta. Ohladiti i služiti uz neki dobar namaz.
Da li se ovaj hleb mesi ili se samo smesa istrese u kalup? Hvala 🙂