Bezdirme – turska lisnata pita

07/03/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Bezdirme ili bezirme je tursko lisnato testo koje se služili i slano i slatko.

U slatkoj varijanti ga polivaju medom i služe gostima. U slanoj? Pa možete već sa čim želite.. Ali su ujutru kod Turaka jaja i jogurt ujutru na prvom mestu.

Generalno se jako lako pravi ali da bi se lepo razlistale potrebno je da se svaka kora pre rolanja i posle maže masnoćom. Da li uljem ili rastopljenim puterom.

U zavisnosti od dela zemlje prave se deblje (kao što smo mi) ili baš milimetar tanke. I te tanje se baš lepo razlistaju.

Pogledajte Pidžama žurku na kojoj smo pravili gozleme i bezdrme:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/517941045395951/

 

Sastav testa je bio isti.

Potrebno vam je:

  • 300 grama finijeg brašna + za radnu ploču
  • 2 dcl vode
  • Prstohvat ili dva morske soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • Ulje ili puter

Ko što smo to radili za gozleme, prosejali smo speltino integralno brašno i za ovo testo. Iako ga u Turskoj često prave sa mešavinom integralnog ili kukuruznog i belog brašna.

Pravili smo još:

Puteraste turske pogače

Gozleme

Kada zamesite fino i mekano testo, ostavite ga da stoji na toplom barem pola sata, a može i više. Nema kvasca u sebi ali će nekako da naraste i da postane elastičnije. Činiju samo preklopite providnom folijom.

Nakon toga ga podelite u nekoliko delova. Mi smo u četiri da bi dobili veće, ali vi možete čak i na osam delova i peći u manjem tiganju. Tako ćete dobiti više manjih raylistanih “palačinki”.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Onda pospite malo brašna po radnoj površini, izvadite testo, malo premesite, ali vrlo malo i razvaljajte oklagijom što tanje. Ako treba, malo i rukama vucite. I opet, ako vam se pocepa, nema veze jer se sve uvija u rolnu.

Ovako je na kraju sve izgledalo:

Kada dobijete željenu debljinu, premažite testo sa uljem ili rastopljenim piterom. Zatim ga urolajte kao palačinku, a onda savite u pužić. Uzmite oklagiju i pet razvaljate što tanje. Videćete krugove po sredini. Opet premažite i pecite sa obe strane na tihoj vatri u tiganju.

Kada budu gotove, kidajte ih i umačite u nešto. Šta vam je god milo.

Prijatno!

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar