Beskvasni hleb od 4 vrste brašna

22/10/2015

Hleb od 4 vrste brasna 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Dugo nisam postavila neki recept za hleb. Nisam imala vremena za dugo pečenje, a iskreno, i nisam imala neku inspiraciju. Sinoć sam odlučila da spremim nešto iole novo i to po svim pravilima, bez trikova i skraćivanja vremena.

Izvadila sam sva brašna koja sam imala i počela da mešam:

  • 120 grama ražanog
  • 70 grama speltinog
  • 40 grama ječmenog
  • 20 grama heljdinog

Umešala sam brašna i dodala malo morske soli, po kašiku golice, lana i suncokreta. Stavila sam punu kašiku maslinovog ulja i 250 militara mlake vode. Ne tople, već mlake, tek toliko da ne bude hladna iz česme.

Sve sam umešala, pokrila celofanom i ostavila do ujutru. Kada sam se probudila, napravila sam toplu limnadu i krenula. U smesu sam dodala manje od jedne ravne kašičice sode bikarbone. Ali je nisam stavila odjednom, već postepeno. Prvo sam malo posula pa mutila mikserom na koji sam stavila nastavke za testo. Tu već morate da uložite snagu, što i nije loše, dobro dođe kao jutarnja rekreacija. Kako sam mutila tako sam dodavala po malo sode, da bih bila sigurna da se ravnomerno rasporedila po testu. Kada sam završila sa njom, isto tako sam dodavala limunovog soka. Otprilike 3 kafene kašičice.

U mali pleh sam stavila pek papir, sipala smesu i drškom kašičice napravila rezove u cik cak i posula brašnom. Rernu sam zagrejala na 240 i čim sam stavila hleb spustila temperaturu. Ali izgleda da nisam podesila dobar podeok jer se prebrzo uhvatila korica.

Da sam bila kući na vreme bih primetila, ali sam htela da iskosritim vreme pečenja hleba za šetanje pasa. Dok sam došla kući hleb je već bio pečen i to dobro. Malo je i pocrneo po vrhu. Ništa strašno, ali zbog toga što se korica suviše brzo napravila u sredini je ostao malo vlaža. Nije bio živ, ali kako sam sekla više parčića i približavala se sredini hleba, bila sam svesna da ću te delove morati da dopečem u rerni da bi bili ukusni.

Hleb od 4 vrste brasna 1 s

Naravoučenije – nikad ne preterujte sa temperaturom kada pečete ove integralne hlebove, posebno ako ih na početku ne pokrijete folijom ili ne stavite poklopac. Ja to sad nisam mogla da uradim jer je pleh bio suviše plitak za ovu količinu i površina hleba bi se, kako je narastao, zalepila za foliju.

Uprkos tome, hleb je bio jako ukusan i biće ponovljen.



8 komentara

  1. Cao Ana, u cemu je tajna narastanja testa sa sodom i limunom? Moja nikad ne narastu, ni ovaj hleb mi nije hteo narasti, cak mi testo prema ovoj meri ispalo prilicno retko, ujutru je isto bilo retko nakon sto je odstojalo. Da li je tajna u jacini pecnice? Da li ovakva testa treba da se peku kratko na jakim temperaturama? Moja rerna je jaca, zato pecem na 200 ali i dalje mi ne uspeva…ako smanjim temperaturu onda tek nista ne naraste.

    1. Mora da naraste osim ako soda nije toliko izlapela da je izgubila dejstvo. I ova testa nikao ne treba da se peku kratko na visokim temperaturama, već obrnuto. Ja sam stavim početnu temperaturu veću, da se sve aktivira, a onda smanjim. I ove naše smese su uvek žitke, nisu kao smese za beli hleb.

  2. Kada ostavis hleb preko noci da odstoji, da li ga stavljas u frizider ili na sobnoj temperaturi?

  3. Ana, smem li hleb podgrevati u mikrotalasnoj? Nemam toster , a greota mi da ukljucujem rernu za dva parceta za dorucak. Pravim hleb od dve vrste brasna – heljdino i razano, bez kvasca. Hleb je ok, ali mislim da ce sledeci biti bolji zahvaljujuci odgovorima koje si dala ovde, u komentarima. Ja sam do sada ostavljala testo preko noci u frizideru, i dodavala sam mu sodu bikarbonu koja stoji ihaaaaa vremena (pri tome, svezu sodu bikarbonu, kupljenu u zdravoj hrani, uredno dodajem prasku za ves kad se pere belo 😀 )… Jezivo je koliko ja idem u digresiju. Klimaks li je, sta li je – ne znam.

    1. 🙂 Možete da podgrevate u krotalasnoj, mada ja moju ne koristim. A i onda kada sam je koristila, hleb mi je iz nje izlazio gnjecav. Mikrotalasnu koristim samo na poslu da podgrejem ručak, mada ne uvek, nikako ih ne volim.

  4. Nekoliko puta sam pravila beskvasni hleb od heljdinog i razanog brasna sa semenkama, pa resih da probam ovaj od 4 vrste brasna i mogu reci da ne valja. Ne valja uopste koliko je ukusan. Eno ga u kuhinji, cujem da me zove, mami me. Propas’.

Ostavite komentar