Beli luk – gospodar ukusa i dobrog zdravlja

09/03/2017

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Pošto me svi već zezate da će ćete postati asocijalni zbog mojih recepata sa lukom, odlučila sam da spevam odu ovoj divnoj, smrdljivoj, kvrgavoj biljci.

Za početak treba da znate da ne postoji jelo koje beli luk neće poboljšati. Možete da ga stavite puno ili malo, zavisi od toga koliko ga volite i da li izlazite iz kuće. Ali se beli luk ne jede samo zbog ukusa, već i zbog zdravlja.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Najpoznatiji univerzalni lek za sve bolesti u našem narodu su, jelte, slanina i beli luk. I rakija. Veruje se da će pobiti sve moguće bacile i ojačati imunitet. Mislim da postoji bezbroj prirodnih recepata za razne bolesti u kojima beli luk igra glavnu ulogu. Od pamtiveka narod belim lukom leči kašalj, glavobolju, grčeve u stomaku, groznicu, žuticu, pa čak i zubobolju ili gliste. I dok je u nekim slučajevima verovanje u beli luk preterano, postoje naučni dokazi da su neki njegovi sastojci izuzetno zdravi i koriste se u medicini.

Alicin

Kada jedete, sečete ili drobite beli luk stvara se jedinjenje koje se zove alicin. Ono je odgovorno za jak miris koji luk tada ispušta ali i za snažno farmaceutsko dejstvo belog luka.

Sprečava prehladu

Istraživanje iz 2001. godine je pokazalo da su ispitanici koji su uzimali suplemente na bazi belog luka imali za 63% smanjen broj prehlada nego u grupi koja je uzimala placebo.

Smanjuje holesterol

Tačnije, utiče na smanjenje lošeg holesterola.

Antioksidanti

Beli luk je bogat antioksidantima koji pomažu da se izborimo sa razlilitim bolestima i da ojačamo imunitet. Ali se veruje da sastojci belog luka na taj način mogu da dopronesu u borbi protiv demencije i Alchajmera.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

I sad vi meni kažite da preterujem sa lukom. Sameljite ga u presi za luk i ubacite ga u puter, u mlečni namaz, u pečurke pred pečenje, stavite ga u pleh sa povrćem ili između mesa. Dodajte ga sa papričicom i začinskim biljem u maslinovo ulje. Ukus nikada ne omane. Zadah? Pa….. ne moramo uvek da se ljubimo i grlimo posle. Ali ako jedete u društvu, malo peršuna posle jela može drastično da popravi stvar.

A da ne zaboravimo i na one druge pozitivne strane belog luka: tera veštice, vampire i vukodlake. Za ovo poslednje nisam baš sigurna. Ali se beli luk oduvek koristio u najrazličitijim magijskim ritualima. U jednom tekstu sam pročitala da se nekad u Bosni i Hercegovini verovalo da možete postati besmrtni zahvaljujući ovoj biljci. Štiti malu i veliku decu, devojke, porodilje, stoku. Neizostavni je deo vlaške magije.

Pa sad nemojte da ga jedete. Ili nosite sa sobom 😉 .

 

 2 komentara

  1. Sviđa mi se ovaj tekst! Dok sam bila mlađa, nisam mogla da zamislim da stavim u usta bilo koje jelo sa belim lukom, ali hvala Bogu, naučila sam da ga jedem i ne samo to, obožavam!

Ostavite komentar