Bebi Dol kuglice sa rogačem

09/01/2015

Kuvaju i pišu:

Boban Stojanović i Adam Puškar

Boban i Adam SAJT

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ishrana je odraz onoga što smo iznutra.

Da je neko pre godinu dana rekao da će nam od uobičajne čokolade biti slađa domaća čokolada od rogača, odgovorili  bi mu da se tako grubim šalama ne treba šaliti.

Ipak, odluka da dosledno pratimo režim hrono ishrane pred nas je postavljao male izazove. Jedan od njih je bila čokolada. Pronašli smo recept koji je prilično jednostavan i za nas predstavlja samo osnov sa kojim se igramo. Dakle, sve što vam je potrebno je:

  • 100 grama maslaca
  • 100 grama rogača u prahu
  • Šolja mlake vode ili one koja je nekoliko sati stajala na sobnoj temperaturi

Pre nego krenete u avanturu kreiranja sopstvene čokolade, nekoliko saveta.

Rogač je najvažniji sastojak ove delicije, te nemojte da na njemu štedite. Predlažemo vam da ga kupite u DM radnjama. 200 grama košta oko 200 dinara, a ima ukus čokolade. Za razliku od njega, mnogi koje možete da nađete u radnjama zdrave hrane su jeftiniji. U svakom smislu. Zato ih ne preporučujemo (osim ako nemate već provereni brend rogača).

cokolada2 SAJT

Važno je da voda koju koristite bude mlaka, tj. na sobnoj temperaturi. Koristite ili flaširanu vodu ili jednostavno – prokuvajte običnu.

Takođe, dobro je da puter stoji neko vreme na sobnoj temperaturi jer se lepše muti.

Sve što vam je potrebno za pripremu je verovanje da imate moć da unosite ljubav u vaše drago okruženje. Setite se kako je to radila Žilijet Binoš u filmu Čokolada. Dakle, dobro umutite maslac. Najbolje ručno, drvenom kašikom. Zatim dodajte nekoliko kašika rogača. Mešajte. Malo vode i sve tako dok ne dobijete masu koja se lepo oblikuje. Smesu možete da izručite u neki sud pravougaonog oblika i da tako dobijete formu čokolade.Ukoliko planirate neko druženje sa prijateljima, onda smesu možete vaditi kašičicom i stavljati u papirne korpice kako bi dobili čoko-bombone. Ovo je veoma praktična metoda, jer se dobije  naizgled više. Imajte na umu da je rogač prilično intenzivnog ukusa i da su jedna ili dve bombonice sasvim OK.

Ukoliko volite, na vrh svake dodajte komadić sirovog badema. Možete ga dodati i u samu smesu. Kao i neko zrno soli, ljute papričice ili arome vanile. Prepustite se kreativnom talasu, ali pazite na pravila hrono ishrane.  Kao što vidite na slikama, mi smo u ovu partiju bombonica dodali badem i so. Kao u duetu Bajage i Bebi Dol.

 

Jer ti nosiš to, bademe i so,

i u oku zrake Sunca,

ti oteraš sve hladne talase,

da ne stignu do mog srca,

kada dan je dug mirišeš na jug,

i sve na dobro krene,

jer ti nosisš to, bademe i so….

 

Uživajte.

 13 komentara

    1. Ne, uvek mora da bude slan doručak, a ovo ponekad posle doručka samo da se malo zasladite

  1. Kao da sam procitala negde da ovaj namaz moze kao deo slatkog dorucka ponekad u restrikciji sa americkim palacinkama a sada vidim da moze samo posle slanog dorucka? Koliko se od ovog recepta dobije kuglica a koliko ih je dozvoljeno pojesti?

    1. Uvek mora slani obrok, a posle možete malo da se zasladite. Od ove količine može da se dobije između 10 i 15 kuglica. Mada sam ja ovaj recept koristila kao namaz, nisam pravila kuglice. I ne bi trebalo mnogo. Dve ili tri su sasvim ok. ali se sladak deo doručka ne preporuluje često i ne na samom početku.

    2. A sta ima sam namaz od rogaca,maslaca i vode nedozvoljenog? Ne nameravam koristiti steviju, preskupa mi je :/

Ostavite komentar