Kuva i piše: Jovana Ivanović Sasvim slučajno mi se …
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Volim dobro pecivo od integralnog brašna. Ali, ono nije tako lako za pripremu, pogotovu komplikovanijeg peciva. Zato mi hrono kuvari pribegavamo često speltinom ili pšeničnom integralnom brašnu ili kombinacijama u čijoj je osnovi ovo brašno. Ja lično veoma volim i ražano. Međutim, peciva od njega mogu da budu krta, a korica gruba, pa ga treba stegnuti psilijumom i koristiti u oblicima odgovorajućim toj njegovoj osobini. Zato sam se opredelila za štapiće, a ne kiflice ili đevreke.
Potrebno vam je:
- 450 grama ražanog brašna (plus za posipanje)
- 1 kašika soli (ja koristim himalajsku)
- 1 kašika psilijuma
- 1 prašak za pecivo
- 250 mililitara vode
- 3 kašike susam paste (ja koristim Taan)
- 3 kašike maslinovog ulja
Za kuvanje i pečenje:
- Pola velike šerpe vode
- 1 kašičica sode bikarbone
- 30 grama rastopljenog maslaca
Promešajte suve sastojke, zatim u njih dodajte mokre. Sjedinite testo. Ne morate ga dodatno mesiti. Izdelite ga na 14 loptica.
Svaku oblikujte u štapić dužine oko 12 i širine oko 2,5 cm, tako što ćete ga prvo dobro izgnječiti u šaci, kako bi bilo što sabijenije i manje pucalo tokom rolanja. Ipak, ovo je ražano brašno, tako da će biti tih naprslina, koje će konačnom pecivu dati lep izgled, ako su manje, a ako su prevelike, tokom kuvanja će vam se štapići „rascvetati“ i pući.
Kada ste pri kraju ovog posla, uključite ringlu na najjače dok vam voda ne provri, a zatim je smanjite na 2/3 jačine. U hladnu vodu dodajte sodu bikarbonu. Ređajte pažljivo štapiće. Prvo prokuvajte polovinu 5-7 minuta, a zatim ih polako prebacite na pleh sa pek papirom. Ako vam se neki vidno raspao, vi ga zalepite pre pečenja. Zatim to uradite i sa preostalom polovinom.
Rernu zagrejte na 225°C. Pecite ih 25 minuta, zatim premažite maslacem, okrenite na drugu stranu. I nju premažite. Ostavite ih da se peku još 15 minuta. Gotova peciva izgledaće fenomenalno. A ukus će biti neprocenjiv!
Sta bi moglo da se korisri mesto psilijuma? Mozda chia seme?
Može, i čia radi sličnu stvar
A jel ste radili od nekog drugog brasna, na pr heljda, razano mi nije u preporuceno