Bavarski štapići od ražanog brašna

01/09/2016

Bavarski stapici 4 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

Volim dobro pecivo od integralnog brašna. Ali, ono nije tako lako za pripremu, pogotovu komplikovanijeg peciva. Zato mi hrono kuvari pribegavamo često speltinom ili pšeničnom integralnom brašnu ili kombinacijama u čijoj je osnovi ovo brašno. Ja lično veoma volim i ražano. Međutim, peciva od njega mogu da budu krta, a korica gruba, pa ga treba stegnuti psilijumom i koristiti u oblicima odgovorajućim toj njegovoj osobini. Zato sam se opredelila za štapiće, a ne kiflice ili đevreke.
Potrebno vam je:

  • 450 grama ražanog brašna (plus za posipanje)
  • 1 kašika soli (ja koristim himalajsku)
  • 1 kašika psilijuma
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 mililitara vode
  • 3 kašike susam paste (ja koristim Taan)
  • 3 kašike maslinovog ulja

Za kuvanje i pečenje:

  • Pola velike šerpe vode
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 30 grama rastopljenog maslaca

Bavarski stapici 1 s

Promešajte suve sastojke, zatim u njih dodajte mokre. Sjedinite testo. Ne morate ga dodatno mesiti. Izdelite ga na 14 loptica.

Bavarski stapici 2 s

Svaku oblikujte u štapić dužine oko 12 i širine oko 2,5 cm, tako što ćete ga prvo dobro izgnječiti u šaci, kako bi bilo što sabijenije i manje pucalo tokom rolanja. Ipak, ovo je ražano brašno, tako da će biti tih naprslina, koje će konačnom pecivu dati lep izgled, ako su manje, a ako su prevelike, tokom kuvanja će vam se štapići „rascvetati“ i pući.

Bavarski stapici 6 s

Kada ste pri kraju ovog posla, uključite ringlu na najjače dok vam voda ne provri, a zatim je smanjite na 2/3 jačine. U hladnu vodu dodajte sodu bikarbonu. Ređajte pažljivo štapiće. Prvo prokuvajte polovinu 5-7 minuta, a zatim ih polako prebacite na pleh sa pek papirom. Ako vam se neki vidno raspao, vi ga zalepite pre pečenja. Zatim to uradite i sa preostalom polovinom.

Jasna 2

Rernu zagrejte na 225°C. Pecite ih 25 minuta, zatim premažite maslacem, okrenite na drugu stranu. I nju premažite. Ostavite ih da se peku još 15 minuta. Gotova peciva izgledaće fenomenalno. A ukus će biti neprocenjiv!



3 komentara

Ostavite komentar