Bavarske integralne kiflice

16/06/2015

Bavarske kifle 2 s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Došlo je vreme da isprobam Vericin recept za bavarske kifle. Do sada sam ih 100 puta odlagala misleći da će mi biti potrebno puno vremena da ih napravim. I, kao i obično, prevarila sam se.

Moram da priznam da skoro nisam umesila ovako mekano pecivo. Skoro pa se topi u ustima. Sve sam uradila po receptu, osim što sam prepolovila količinu da se ne bi danima vukle po kući. Ovako je ispalo 8 kiflica, taman za dobar doručak za dvoje. Ako pravite za veću porodicu, ili društvo, samo sve od sastojaka pomnožite sa dva.

Za ove kiflice vam je potrebno:

  • 250 grama brašna (ja sam koristila speltino)
  • ravna kašičica soli
  • 2 ravne kašičice praška za pecivo
  • prstohvat sode (u originalnom receptu ide polovina kašičice)
  • 1 rastopljena kašika masti ili putera
  • 1 decilitar kiselog mleka (polovina plastične čaše)
  • malo više od 1 decilitra kisele vode
  • 1 litar vode i ravna kašika sode bikarbone (za kuvanje)

Kao i uvek, prvo umešajte suve sastojke, a onda dodajte rastopljenu mast (ili puter), kiselo mleko i kiselu vodu. Sve umešajte kašikom ili varjačom pa istresite na pobrašnjenu ploču i doradite testo. Trebalo bi da bude zaista meko.

Bavarske kifle 5 s

Oblikujte loptu pa je zatim razvaljajte oklagijom. Ako hoćete veće kifle, isecite manje trouglova. Ja sam htela manje, pa sam disk podelila na osam delova.

Bavarske kifle 4 s

Srolala sam ih i ubacivala u ključalu vodu sa sodom bikarbonom. Nemojte puno da ih ubacite odjednom da se ne bi izlomile. Vodećete da će kiflice u vodi jako nadoći. Trebalo bi ih kuvati minut, a zatim vaditi na pek papir.

Bavarske kifle 3 s

Kada ih sve poređate, stavite ih u zagrejanu rernu i pecite 15 minuta na 200 stepeni.

Bavarske kifle 1 s

Prijatno!

 



25 komentara

    1. Ne previše, ali nema neko veliko pravilo. Jednom ili dva puta nedeljno. Kada pravim hlebove ja uvek mešam više brašna.

  1. Draga Ana,
    upravo sam po Vašem divnom receptu napravila bavarske kifle za ujutro za doručak.Međutim, sve su se zalepile za pek papir. Nikako nisam mogla da ih odvojim. Probala sam odlepiti par kifli odmah nakon vađenja iz rerne, a ostale sam prekrila krpom i pokušala nakon 15-tak minuta, ali nisam uspela. Tako da je na dnu svih kiflica – papir…. Da li se to i Vama dogodilo?

    1. Ne, normalno su se ispekle kao i bilo koje druge. Pre toga ste ih skuvali? Puno ljudi je spremalo kiflice po ovom receptu i prvi put čujem da se tako nešto desilo.

  2. Spremala sam nekoliko recepta zs peciva i sve je super bilo, do sada. Kada sam stavila kifllice u vodu posle 30 sekunde su pocele malo da se raspadaju, pa sad sledece drzala vrlo kratko. Pecem ih vec 20 minuta, jer je dolji deo jos uvek vlazan i ne moze da se odlepi. Pratila sam uputstvo, ne znam gde sam pogresila. ?

    1. da li ste stavili više kiflica odjednom? Ja sam stavljala po dve kao što je Verica preporučila i nisam ih mnogo dugo kuvala.

  3. meni se upravo isto desilo. Odmah su krenule da se raspadaju, jedva sam ih izvadila. Po 2 sam kuvala i koristila sam samo integralni psenicno brasno… kada sam ih razvlacila oklagijom i uvijala bilo je sve ok.

    1. Ne znam. Meni su se baš lepo skuvale. Da li ste ih polako spuštali u vodu? Možda je previše penila voda, probajte da smanjite temperaturu….

  4. Meni su ispale fenomenalno.Koristila sam mast i nisam stavljala papir vec su se ocedilie na ubrusu pa sam ih pekla na pobrasnjenoj tepsiji.

  5. Meni su se prilikom pecenja malo zalepile odozdo, ali sam ih lagano odvojila od papira i ostavila jos 10tak min., sto je bilo taman.. (inace, manje sam ih kuvala i redje zamesila, sto je mozda rezultat pomenutog) Malo je reci da sam odusevljena! 😀

  6. Ja ih upravo pravim, sve je super, kao u receptu, eno ih u rerni i bice strava, vec vidim! Dakle, super se mese, kuvaju i peku, recept je odlican i nema greške!

Ostavite komentar