Kuva i piše: Jovana Milovanović Ne bih se ja tako brzo vraćala …
Kuva i piše:
Marina Damnjanović
Kada sam bila mala, često sam slušala reči: ’’Pile, nema samo belo meso.’’ Od kako sam počela da kupujem, spremam i jedem sama, uvidela sam u svakom smislu šta je to tačno trebalo da znači.
Iako mi je file i dalje omiljeni deo piletine, sada prihvatam i batake, ali sam stalno u potazi za zanimljivim receptima za njihovu pripremu. To je moj način da približim sebi nešto što mi nije omiljeno, ali nije više ni odbojno. Uvek izdvajam Aninu piletinu sa limunom i ruzmarinom i Robijevu hot salsu (koju sam uspešno primenila nad batacima) kao recepte koji su me toliko oduševili da ih vrlo rado ponavljam.
Ovog puta sam napravila neku svoju salsu, gustu, i njome prekrila meso, pa ga poslala u rernu. Ali idemo redom i počnimo od sastojaka:
- 4 bataka sa karabatkom
- so, biber, đumbir u prahu
- 1 veliki crni luk
- 4-5 čena belog luka
- 2 kašike ajvara
- 1 kašika balzamika (ili limunovog soka)
- pola veze peršuna
- oko 100 ml belog vina
Batacima sam skinula kožu, oprala ih i začinila mešavinom soli, bibera i đumbira u prahu. Sve ostale sastojke, osim belog vina, sam ubacila u blender i miksala dok nisam dobila ujednačenu gustu salsu. U pleh za pečenje sam sipala belo vino, zatim poređala batake i sasvim ih prekrila salsom. Ako imate manji pleh, moći ćete još lepše da ušuškate meso nego što sam ja.
Pekla sam bez pokrivanja pleha na 210 stepeni oko 50 minuta. U stvari, izvadila sam pleh iz rerne kada se salsa dobro zapekla, baš kako volim. Jela sam uz pire od karfiola. Luk daje baš lep slatkast ukus ovom jelu, a meso je ostalo sočno ’’pod pokrivačem’’ od povrća. Prijatno!