Baš crni hleb

06/08/2015

Crni hleb s

Kuva i piše:
Ana Anufrijev

Ana Anufrijev profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Baš baš crni hleb

  • 150 grama mlevenog lanenog semena
  • 50 grama mlevenog susama
  • 300 grama ražanog brašna
  • 200 grama heljdinog
  • po 2 supene kašike semenki golice i suncokreta
  • 3 kašike kokosovog mleka
  • 1 ravna kafena kašika psilijuma
  • 1 kafena kašika soli
  • 1 kafena kašika sode bikarbone
  • 500 militara vode zagrejane na oko 70 stepeni
  • Limunov sok

Izmešati suve sastojke (osim sode i limuna) i dodati kokosovo mleko i potom dodavati postepeno i vodu. Smesu mutiti mikserom sa spiralnim nastavcima. Ostaviti 2-3 sata da fermentiše, a onda ubaciti sodu bikarbonu, a nakon sode i limun. Takođe mutiti mikserom.

Smesu izliti u kalup koji je obložen pek papirom, posuti semekama, mokrim rukama poravnjati i peći oko 1,5 sat na 200 stepeni. Poslednjih tridesetak minuta peći otkopljeno. U toj poslednjoj fazi pečenja uključiti ventilator na rerni. U svakom slučaju primeniti “čačkalica test” da utvrdite da li je gotovo.

Pečen hleb uviti u krpu i ostaviti da se ohladi…



Ostavite komentar