Kuva i piše: Ana Ćubela Poslednjih nekoliko godina se zaista …
Kuva i piše:
Ana Anufrijev
Baš baš crni hleb
- 150 grama mlevenog lanenog semena
- 50 grama mlevenog susama
- 300 grama ražanog brašna
- 200 grama heljdinog
- po 2 supene kašike semenki golice i suncokreta
- 3 kašike kokosovog mleka
- 1 ravna kafena kašika psilijuma
- 1 kafena kašika soli
- 1 kafena kašika sode bikarbone
- 500 militara vode zagrejane na oko 70 stepeni
- Limunov sok
Izmešati suve sastojke (osim sode i limuna) i dodati kokosovo mleko i potom dodavati postepeno i vodu. Smesu mutiti mikserom sa spiralnim nastavcima. Ostaviti 2-3 sata da fermentiše, a onda ubaciti sodu bikarbonu, a nakon sode i limun. Takođe mutiti mikserom.
Smesu izliti u kalup koji je obložen pek papirom, posuti semekama, mokrim rukama poravnjati i peći oko 1,5 sat na 200 stepeni. Poslednjih tridesetak minuta peći otkopljeno. U toj poslednjoj fazi pečenja uključiti ventilator na rerni. U svakom slučaju primeniti “čačkalica test” da utvrdite da li je gotovo.
Pečen hleb uviti u krpu i ostaviti da se ohladi…