Bakin kačamak

02/04/2016

Bakin kacamak 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Što su ljudi stariji, to se više sećaju detinjstva. Ili barem nekih delova. Moja najranija sećanja su uvek nekako vezana za baku. Ne sećam se ni nekih drugarica, osnovne škole, dugodovština kakve svi pamte…. većina mojih sećanja su vezana za kuhinju i hranu. Valjda zato što nas je baka čuvala od prvih dana pa sve do završetka srednje škole. Da je bila boljeg zdravlja, verovatno bi nas čuvala i do 30. godine.

Došla bi rano kod nas, budila mamu i tatu za posao, a nama spremala doručak. Malo bi pospremila kuhinju pa počela sa spremanjem ručka. Ako bi išli u školu prepodne, uvek nas je nešto toplo čekalo po povratku. Kad god bi mi došli kod nje, uvek bi nas pitala da li smo gladni i uzela nešto da spremi. Kod bake smo najviše voleli da jedemo pržene krompiriće i kačamak.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Spremala ga je od belog projinog brašna. I uvek, ali uvek bi ispržila komadiće starog hleba uz njega.

Setila sam se toga pre neki dan, pa sam odlučila da isprobam bakin recept, ali sa našim integralnim brašnima.

Potrebno vam je:

  • 4 decilitra vode
  • 3 do 5 kašika brašna
  • prstohvat soli
  • kašika mladog sira
  • komad slanine
  • kriška starog hleba

Ovo je mera za jednu osobu. Ja ne volim previše brašna da jedem, pa mi kačamak bude ređi, vi odmerite broj kašika prema svom realnom apetitu i potrošnji.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Vodu stavite u šerpicu i zagrejte je. Kada počne da vri, uzmite onu mutilicu za jaja i polako dodajte brašno dok mešate. Ja sam stavjala ječmeno i heljdino integralno brašno. Ne zaboravite da mešate sve vreme da vam se ne bi stvorile grudvice. I nemojhte to da radite na jakoj vatri. Kada potrošite svo brašno, ostavite kačamak samo još malo da se krčka. Ali i tada mešajte. Kada bude gotov, sipajte u činiju i ostavite ga sa strane.

Bakin kacamak 2 s

Slaninu i hleb iseckajte na kockice. U zagrejan tiganj stavite prvo slaninu. A kad ona pusti masnoću i počne da cvrči, dodajte i hleb. Ako je slanina masnija ne morate ništa da dodajete. Ako nije, stavite malo svinjske masti u tiganj. Kada hleb postane hrskav, zajedno sa slaninom ga prelijte preko kačamka. Dodajte kašiku sira i sve promešajte.

Bakin kacamak 3 s

I jedite odmah, dok je hleb još hrskav.

Bakin kacamak 4 s

Nema ničeg lepšeg od toga.

Prijatno!4 komentara

Ostavite komentar