Bakalar sa tikvicama

01/10/2015

Bakalar sa tikvicama s

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Za ovo jelo bi, osim bakalara, bila pogodna i neka druga vrsta ribe. Preporučila bih neku belu ribu (orada na primer) ili bilo koju ribu mekog mesa, koju možete nabaviti svežu, a ako ne, onu koju volite ili koja vam je dostupna, mada za te druge, masnije ribe i ribe tvrđeg mesa imam druge recepte. U svakom slučaju, trudimo se da je jedemo češće. Posebno plave ribe ili takozvane” masne” koje su zapravo korisnije od belih. Ja volim sve! Osim šarana, ne znam zašto.

Za ovo jelo vam je potrebno:

  • 2 veće ribe ili ako imate nekoga ko će vam je očistiti i iseći neka bude oko pola kilograma parčića ribe
  • 2 velike tikvice
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • peršun
  • 2 paradajza i kašika pasiranog paradajza
  • beli luk
  • crni luk
  • tucana paprika,po ukusu ljuta ili slatka (ja nisam stavila ni jednu, stavila sam kari, meni riba, piletina i jaja bez karija ne dolaze u obzir 🙂 a vi ako volite)

Pleh podmazati maslinovim uljem i poređati komade ribe. Tikvice iseći na kolutove i poređati preko ribe. Paradajz oljuštiti i iseckati sitno pa ga izmešati sa pasiranim paradajzom, peršunom,sitno iseckanim lukom (belim i crnim) i začinima za koje se odlučite.

So, ako vam je potrebna, nikada ne posipajte direktno na ribu već u, po ukusu, posoljen preliv. U malo (nema potrebe nalivat ipuno vode jer će je tikvice pustiti) vrele vode, dakle, dodati so i posuti je preko tikvica i ribe zajedno sa maslinovim uljem. Preko toga posuti preliv od navedene mešavine paradajza, luka i začina.

Rernu zagrejati na 250 stepeni da što pre počne ”krčkanje”, a onda smanjiti na 200. Kad sva tečnost ispari i tikvice se ispeku, jelo je gotovo.

Prijatno!



Ostavite komentar