Ako ne znate šta je droždina, sada ćete da saznate
Kuva i piše:
Ana Anufrijev
Jaoooj kada uveče unesim pitu, pa namesim, razvučem, nasučem i ujutru me sačaka gotov doručak. Volim taj osećaj. Volim, jer improvizacija je uvek uveče uvećana.
Ovo je u stvari kao bajagi pita kojoj sam razvlačila kore.
Faza 1: 500 kora za pitu
Faza 2: umutiti 1 jaje, malo soli i praška za pecivo, 6 supenih kašika ulja, 200 ml vode i 6-7 supenoh kašika ječmenog brašna.
Faza 3: Izdinstati struk praziluka, pa dodati 300g blanširanog spanaća. Umutiti 4 jaja pa dodati 350 g sira i sjesiniti sa spanaćem.
Svaku koru premazati sa malo ulja, pa sipati 1-2 supene kašike smese od ječmenog brašna, rasporediti fil, uviti u rolat i redjati u pleh. I tako dok se materijal ne utroši. Peći oko 40 minuta na 210 stepeni. I da, obavezno je istresti iz pleha da se ne oznoji.
Faza 4 bi trebala da bude odoleti izazovu i čakati do sutrašnjeg doručka. A pita miriše.
Sjajana je. Obavezno probajte. Kao bajagi sam čitav sat a možda i duže razvlačila i sukala kore. Inspiracija je ponekad sjajna inspiracija. I prevarih pitu! Jedan nula za mene.
PS. U restrikciji je ovo složeno jelo koje se jede jednom u desetak dana do dve nedelje.