Baba Mirini mini đevreci

03/12/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kada Mira bude pročitala kako sam nazvala ove mini đevreke, verovatno će me se odreći preko novina. Ili makar preko poruke i Fejsbuka.

Ali na kratko 😀 .

Stalno je zezam i zovem baba, iako generalno nije stara žena (mada jeste dosta starija od mene), ali zaista ima unučiće. I to dosta njih. Ali smo se nekako našli preko hrono ishrane, zavoleli i godinama se družimo. Mislim da u našoj maloj hrono družini, iz više delova Srbije, najmlađi član ima 24 godine, a najstariji 56 godina. I svi se lepo provodimo, putujemo, slavimo rođendane, pravimo žurke, ispijamo kafe, uskočimo u pomoć onda kada zagusti….. Spojeni kanapom i koncem, različitih godina, iskustva, znanja, zanimanja… ali odlično funkcionišemo.

Pa su tako dve meni najdraže godpođe, kako ih isto zovem iz šale i milošti, bile glavne majstorice i ove nedelje u mojoj kuhinji.

Pogledajte kako Mira mota, kuva i peče đevreke:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/461716467687225/

Poenta je da zamesite tvrdo testo kao što se vidi u videu, tako da će količina vode varirati od brašna do brašna. Pa i ako zamesite ređe testo uvek možete da ga doradite na radnoj ploči sa još malo brašna.

Osnovni recept:

  • 250 gr speltinog brašna
  • Prstohvat ili dva soli
  • 1 mala kašičica smrvljenog ili samlevenog lana
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Oko 1 dcl mlake vode
  • Susam za valjanje

Pomešajte brašno, sodu, prašak za pecivo, lan i so. Zatim dodajte mlaku vodu i ulje, zamesite baš tvrdo testo. Rukama odvojite loptucu, razvaljajte je u mali štap, pa je spojite. Tako napravljene mini đevreke stavite u ključalu vodu, koja polako vri, ne previše. Čim isplivaju, vadite ih napolje, pa uvaljajte u susam.

Poređajte ih na pleh i pravac zagrejana rerna. Pecite ih do 20 minuta na 220 stepeni. Zapravo dok ne porumene. Nije im potrebno mnogo jer su već skuvani donekle.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Uz njih možete da jedete šta god želite, posno ili mrsno. Umačite ih, seci pa filujte, urolajte ih u šunku. Šta vam god padne na pamet.

Ostali recepti koje smo taj dan pravili, odnosno koristili, stižu uskoro.

Prijatno!

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “posna hrono kuhinja”

 Ostavite komentar