Baba ganuš

05/10/2014
Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Baba ganuš ili krem (namaz) od plavog patlidžana je klasično bliskoistočno jelo. Ali danas ga možete naći u svim kuhinjama sveta i uglavnom se služi kao meze.

Osnova baba ganuša je svuda ista: plavi patlidžan, maslinovo ulje, sok limuna i beli luk. Dalje se u različitim kuhinjama dodaju različiti začini. Možete u njega dodati kumin, ruzmarin ili pak kiselo mleko ili tahini.

babaganoush1 SAJT

Ja ga najviše volim samo u osnovnoj verziji ali sam ovog puta dodala i malo tahinija (pastu od susama) i posula ga na kraju peršunom.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Postupak pravljenja je jako jednostavan: stavite dva veća plava paradajza u rernu. Pre toga ih možete izbušiti i čak staviti u foliju. Svojevremeno sam stavljala i beli luk u foliju pa u rernu, jer luk tako ima lepši kremastiji ukus. Ali ako nemate previše vremena za spremanje, dovoljno je da ispasirate svež čen, dva ili tri. Zavisi koliko luka volite.

Kada se patlidžan ispeče, ostavite ga da se ogladi i da pusti vodu. Nakon toga kašikom odvojite meso od kore. Onaj deo sa semenkama ostavite po strani.

U meso od patlidžana dodate beli luk luk, maslinovo ulje, so, limunov sok, malo tahinija. Sve sameljete u blenderu ili ručno. I baba ganuš je gotov.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Ako budete hteli da dodate malo kiselog mleka, preporučujem onaj masniji i gust u tipu grčkog jogurta, jer je nekako kremastiji, ili pavlaku. Međutim, ako dodajete mlečno, onda ga možete jesti samo za doručak ukoliko ste u restrikciji. Bez mlečnog može da poslući i za ručak uz neko jelo.

Prijatno.



17 komentara

  1. Količine za maslinovo ulje, beli luk, sok od limuna, pastu od susama, niste naveli? Da li se soli?

    1. To su stvari koje su proizvoljne i zavise od ukusa. U ovom slučaju sam stavila kašičicu tahinija, 2 čena belog luka, kašiku maslinovog ulja, sok od pola limuna.
      Posoli se po ukusu

  2. spremih i ja svoj prvi baba ganus, no moj je nekako redji… bice da nisam sacekala da pusti vodu do kraja, a i pravila sam ga bez tahinija 🙂

  3. Da li je svejedno koji tahini kupujem? Kavo je Vase misljenje o kupovnim kuvanim leblebijama i da li su sve po hrono? :-*

    1. Uvek pogledajte sastav. Ako piše samo leblebije u nekom normalnom rastvoru vode, bez pećera i nekog lusila, onda su ok. Isto važi za tahini, on se pravi samo od susama.

  4. Napisali ste da onaj deo patlidžana sa semenkama ostavljate po strani. Da li to znači da ga ne koristite i zašto?

Ostavite komentar