Baba ganuš sa dodatkom

03/11/2015

Namaz od plavog patlidzana 3 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Moram da priznam da sam se u poslednje dve nedelje ozbiljno navukla na plavi patlidžan. Ona musaka na hlebu od pre neki dan mi je apsolutni hit. Ali sam morala da probam i baba ganuš sa kiselim mlekom. Tako mi se prijelo.

Potrebno vam je:

  • 1 plavi patlidžan (veći ili dva manja)
  • 1 čen belog luka
  • 2 ili 3 kašike kiselog mleka
  • prstohvat morske soli
  • 1/2 kašičice kumina
  • 2 kašičice tahinija
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • peršun, tucana paprika i leblebije za posipanje (može, a i ne mora)

Plavi patlidžan izbockate viljuškom ili nožem i stavite u zagrejanu rernu da se ispeče. Ja sam ovaj izvadila posle petnaestak minuta jer mi se učinilo da je gotov. Ali kada sam ga rasekla, shvatila sam da je onim najdebljim delovima bilo potrebno još malo toplote. Tako rasečenog sam stavila u pleh i vratila u rernu na još pet minuta.

Namaz od plavog patlidzana 1 s

I ovog puta je stvarno bio gotov. Kašičicom sam odstranila najveći deo semenja, a zatim sastrugala “meso” koje sam ubacila u blender. Dodala sam beli luk, tahini, začine, kiselo mleko i malo ulja. I sve zavrtela nekoliko puta. Prebacila sam smesu u činiju, dodala još malo ulja po površini, posula leblebijama, tucanom paprikom i peršunom.

Namaz od plavog patlidzana 2 s

I to je to. Malo domaće pogačeza umakanje i šta vam više treba.



2 komentara

Ostavite komentar