Avangardan puterast puž

10/12/2019

Za ovaj avangardan izgled zahvalite Ani koja je mlatila pužićima po tiganju. Ali se vidi koliko je puterasto i ukusno

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Dve godine, tačnije 106 puta, organizovano je nedeljno druženje u pidžamama uz ukusnu hranu. Te nedelje 2017. godine jedan uživo spremljen recept na FB stranici Hronokuhinja pretvorio se u nedljne virtuelne zabave sa, što kaže naš narod, jedenje i pijenje 😀 Doduše mi smo ovo pijenje preinačili u jedenje na kvadrat.

Nebrojeno recepata je spremljeno, puno ljudi je u pidžamama učestvovalo, a broj vas koji ste pratili nedeljno spremanje hrane u pidžamama ne može se ni izbrojati. Neizmerno mi je drago što sam i ja deo te pidžama ekipe koja kao da se poznaje sa svima vama, koja iznova smišlja i sprema zanimljive recepte.

Pogledajte šta smo sve pravili za rođendanski Pidžama party:

 

NAPOMENA: Za svaki recept kada gledate lajv naknadno premotate video do tog recepta, da ne gledate ceo iznova

Rođendanska trpeza je bila bogata. Sirne kuglice, frulica pita, posna pikantna pašteta od pasulja, punjeni luk sa leblebijama, krekeri sa golicom i susamom, ali i umetničko-avangardni lisnati puž sa puterom i mladim lukom. Krekere i puž smo spremale od istog testa, što je još jedan dokaz da isto testo, u dva recepta, ima sasvim drugačiji ukus i teksturu.

Za puter pužić sa mladim lukom vam je potrebno:

  • 250 grama brašna ( koristite speltino, raženo, ječmeno… mi smo koristili finije mleveno ražano)
  • 1 kašičica soli
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 140 ml vode

Za premazivanje:

  • puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi
  • mladi luk ili praziluk sitno i tanko iseckan

Umesite testo od brašna, soli, ulja i vode. Neka testo odstoji 15 minuta na sobnoj temperaturi. Otkinite parče testa, koje je mekano i lepo za rad . Napravite kuglicu i na pek papiru razvaljajte tanko u elipsasti oblik ( možete na snimku videti i postupak) . Premažite puterom i pospite sa malo sitno i tanko iseckanog mladog luka ili praziluka. Zatim urolajte. Zatim taj rolati okrenite uspravno i rukom spljoštite.

Prebacite papir za pečenje preko testa i razvaljajte opet tanko. Opet premažite puterom i pospite mladim lukom ili prazilukom. Opet sledi rolanje, a zatim opet uspravite rolat i spljoštite ga rukom. Stanjite ga samo malo. Oblik uopšte nije bitan, zato je ovaj puž prava avangarda (a yapravo ih je Ana “popravila” tako što je tresnula puž o tiganj 😀 ). U tiganju zagrejte puter i ringlu podesite na umerenu, srednju jačinu. Pecite avangardne pužiće minut dva sa jedne i dva, tri minuta sa druge strane. Čim porumene spremni su za vađenje.

Listaju se savršeno. A puter im daje neviđeni šmek. Moja preporuka je da probate, pogotovo ako volite puterasta, lisnata testa. Možete ga jesti bez ikakvih dodataka, ali se sjajno slagao i uz sirne kuglice, a još bolje uz pikantnu posnu paštetu od pasulja.

Prijatno!

Pogledajte šta smo još napravili:

Pita svaštara – može posna, može mrsna



Ostavite komentar