Australijski hleb bez kvasca

08/11/2014

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

Volim da gledam Lorejn Paskal. I kada sam je prvi put videla da pravi ovaj hleb pomislila sam kako se odlično uklapa u hrono ishranu, samo da se naravno promeni brašno. I jutros sam ga se setila, kada sam shvatila da nemam ništa za doručak i da bi mogla da napravim nešto novo. A da se to nešto i brzo pravi.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Treba vam:

  • 450 grama brašna (ja sam koristila pšenično integralno)
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 220 mililitara mlake vode
  • šaka maslina
  • svež ruzmarin

U činiju stavite brašno, so, prašak za pecivo i iseckan ruzmarin (jedna grančica). Sve dobro promešate, napravite bunar u smesi i dodate ulje i vodu. Umutite kašikom koliko možete a zatim izručite na pobrašnjenu ploču i domesite.

Rastanjite rukom veknu u obliku diska i dodate iseckane masline.

Australijski hleb2 SAJT

 

Zatim rukama vratite ivice testa prema sredini, okrenete loptu i ušuškate rukama.

Australijski hleb3 SAJT

Zatim uzmete varjaču i dršku utisnete u testo tako da napravite prvo četvrtine, a zatim šestine ili osmine.

Australijski hleb4 SAJT

Prebacite na pleh koji ste ugrejali zajedno sa rernom i pospete brašnom.

Australijski hleb5 SAJT

Peče se 35 minuta na 200 ili 220 stepeni, zavisi od rerne.

Australijski hleb6 SAJT

Kada je bilo gotovo, hleb sam uvila u mokru krpu na 10 minuta, da korica malo omekša.

A zatim sam služila hleb uz maslinovo ulje i balzamiko.

Australijski hleb1 SAJT

Prijatno!



11 komentara

  1. i jos jedno pitanje. Od kojih brasna hlebove treba uvijati u mokru krpu? Ja volim da mi je korica hrskava. Ne volim da omekša u toj krpi. Ako bih pravila od razenog jel ne bih morala da ga uvijam u mokru krpu?

  2. Ja sam napravila po receptu. Nije los, mada mislim da je ovo prvi hleb koji sam napravila, a da ga necu ponovo praviti. Malo je suv… Ali super je fora sa oblikom i maslinama, pa mislim da cu to primeniti na nekom drugom receptu. U svakom slucaju, drago mi je da sam ga probala 🙂

Ostavite komentar