Šta najviše volite da dodajte u hlebove? Da li su to semenke, začini, masline?
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Volim da gledam Lorejn Paskal. I kada sam je prvi put videla da pravi ovaj hleb pomislila sam kako se odlično uklapa u hrono ishranu, samo da se naravno promeni brašno. I jutros sam ga se setila, kada sam shvatila da nemam ništa za doručak i da bi mogla da napravim nešto novo. A da se to nešto i brzo pravi.
Treba vam:
- 450 grama brašna (ja sam koristila pšenično integralno)
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika maslinovog ulja
- 220 mililitara mlake vode
- šaka maslina
- svež ruzmarin
U činiju stavite brašno, so, prašak za pecivo i iseckan ruzmarin (jedna grančica). Sve dobro promešate, napravite bunar u smesi i dodate ulje i vodu. Umutite kašikom koliko možete a zatim izručite na pobrašnjenu ploču i domesite.
Rastanjite rukom veknu u obliku diska i dodate iseckane masline.
Zatim rukama vratite ivice testa prema sredini, okrenete loptu i ušuškate rukama.
Zatim uzmete varjaču i dršku utisnete u testo tako da napravite prvo četvrtine, a zatim šestine ili osmine.
Prebacite na pleh koji ste ugrejali zajedno sa rernom i pospete brašnom.
Peče se 35 minuta na 200 ili 220 stepeni, zavisi od rerne.
Kada je bilo gotovo, hleb sam uvila u mokru krpu na 10 minuta, da korica malo omekša.
A zatim sam služila hleb uz maslinovo ulje i balzamiko.
Prijatno!
Hrono recept
Koje još brašno bi bilo dobro ovde? Moze spelta ili razeno?
I jedno i drugo može. Ili mešavina.
i jos jedno pitanje. Od kojih brasna hlebove treba uvijati u mokru krpu? Ja volim da mi je korica hrskava. Ne volim da omekša u toj krpi. Ako bih pravila od razenog jel ne bih morala da ga uvijam u mokru krpu?
Ovaj hleb bude tvrđi nego naši standarni hrono hlebovi zato što ode manje vode. Moja preporuka je da se uvija.
napravih ga! mešala raženo i pšenično integralno.
Bravo!!!
Ja sam napravila po receptu. Nije los, mada mislim da je ovo prvi hleb koji sam napravila, a da ga necu ponovo praviti. Malo je suv… Ali super je fora sa oblikom i maslinama, pa mislim da cu to primeniti na nekom drugom receptu. U svakom slucaju, drago mi je da sam ga probala 🙂
A jel dozvoljen balsamico?
Da li ovaj hleb može da se jede u restrikciji?
Napravite ga sa speltinim brašnom, tako je inače lepši.