Američke palačinke sa sodom

29/09/2015

Americke palacinke sa sodom 2s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Neke stvari definitivno bolje ispadnu kada se prave sa sodom bikarbonom, umesto praška za pecivo. To je slučaj i sa američkim palačinkama. Budu mekše, prozračnije, ukusnije.

Sve ostalo prilikom pravljenja je manje-više isto.

Potrebno vam je:

  • 150 grama brašna
  • 1 jaje
  • ravna kašičica morske soli
  • 1 do 2 kašike rastopljenog putera
  • 200 militara kisele vode
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 3 kašičice limunovog soka

Umutite jaje mikserom, dodate kiselu vodu, a zatim i brašno pomešano sa sodom. Kada budete dodavali brašno više nemojte koristiti mikser, već umešajte špatulom. Ukoliko budete previše umutili smesu, neće biti tako prozračna. Možete da koristite bilo koje integralno brašno, ja sam ovog puta pomešala nekoliko: ražano, ječmeno i heljdino.

Otopite puter i ubacite ga tako vrelog u smesu, promešatjte malo špatulom i krenite da pečete palačinke. Smesa bi trebalo da bude gusta, da se ne razliva mnogo po tiganju, već da se formiraju lepi, ne tako veliki diskovi. Kada mehurići počnu da se pojavljuju po površini palačinke, vreme je da je okrenete na drugu stranu.

Americke palacinke sa sodom 1 s

Volim da ih jedem sa svim i svačim, ali najviše sa jajima, i to rovitim. Vi izaberite svoju kombinaciju. Prijatno!



11 komentara

  1. Odlicne,sin I ja proverili,mesavina razenog I jecmenog u nehrono varijanti sa kajmakom I kulenom!

  2. Probala ove palacinke, odlicne su!! 🙂 🙂 Samo je potrebno naglasiti da se sa procenom gustine testa saceka sve do kraja, posto je meni smesa bila malkice redja i taman sam htela da dodam jos brasna, ali na srecu nisam nego sam sledila recept i na kraju dodala otopljen topao maslac, i odmah nakon toga je smesa postala gusca, taman kakva treba!! 🙂

    p.s. od te smese su mi izasle 3 palacinke, od kojih sam jedva pojela 1,5 😉

    1. Nisam sigurna kako će ispasti. Sigurno će moći da se naprave ali pretpostavljam da će biti manje mekane i vazdušaste.

  3. Probala ? bez jaja nikako ne ide. Ili sam napravila previše retko ili ne znam sta ali su mi se lepila za tiganj i samim tim nisam mogla je po da ih okrenem. Bile su mekane I ukusne, ali na izgled nikakve ?

  4. …I da, zaboravila sam napisati da sam pravila sa heljdinog brašnom. Možda sam tu pogrešila. …

Ostavite komentar