Jednom davno, u prošlom veku, uprtiše baba i deda nas dvoje unučica i pravac za Abruco.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Stalno sam odlagala pravljenje američkih palačinki jer mi se činilo kao nešto što će dugo da traje. Kakva prevara. Brže ih napravim nego obične, zato što ide manje komada, pošto su deblje. Logično.
Isprobajte ih obavezno.
Za palačinke vam treba:
- 130 grama speltinog integralnog brašna
- 1 šolja kisele vode
- 1 jaje
- 2 kašike rastopljenog putera
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- pola kašičice soli
- pola kašičice sode bikarbone
Kada izmerite 130 grama brašna, prespite ga u neku veću šolju i pogledajte dokle je brašno stiglo. To treba da uradite jer će vam biti potrebna ista količina kisele vode, pa da ne omašite meru.
Otopite puter, umešajte sve suve sastojke. U činiji umutite jaje, dodajte kiselu vodu pa ponovo promešajte, a zatim i otopljen puter. U brašnu napravite udubljenje, a onda sipajte mokre sastojke. I blago mešajte špatulom, ne predugo, tek da se sve sjedini. Ostavite da stoji od pet do 10 minuta. Taman dok stavite i zagrejete tiganj. Smesa bude gušća nego za normalne palačinke i malo grudvasta, ali to je dobro jer budu mekane i prozračne.
Kada je tiganj topao, stavite malo ulja i kutlačom vadite smesu. Kada je sipate, malo je kutlačom poravnajte, jer ove palačinke nadolaze.
Pecite ih kratko i sa jedne i sa sruge strane, skoro kao obične palačinke, ali na srednjoj temperaturi. Na sšpretu imam raspom od 1 do 9. Prvo sam ih pekla na šestici, a onda smanjila na peticu, da ne bi zagorele.
Dok sam pekla palačinke zagrejala sam šerpu sa vodom i pred kraj pečenja ubacila jaja da se poširaju. Jaja nemojte da spremate pre palačinki jer ne treba da se hlade. Ja sam namestila tako da su i palačinke i jaja bili gotovo skoro u isto vreme.
Detaljan recept za poširana jaja pogledajte ovde, imate slike korak po korak.
Pored toga sam napravila salatu od crvenog kupusa, malo pavlake i smrvljenog semena golice. Naravno, oni koji su u restrikciji neka preskoče pavlaku, jer se mlečno i jaja ne mešaju u azi mršavljenja.
Recept za palačinke sam preuzela od Kuvam Po Kućama, a njegov video tutorijal možete da pogledate ovde:
Prijatno!