Američke palačinke s mirođijom i jajima

12/10/2018

Jesu male, ali više nego dovoljne za dvoje. Moja mera su tri palačinke

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Kada nemate nikakvo pecivo u kući, a želite nešto brzo, imate tri opcije: da napravite kačamak (5 minuta posla), da napravite palačinke (oko 7 minuta posla) ili da napravite lepinje (od 10 do 15 minuta posla).

Ovog jutra sam izabrala opciju br 2 jer američke palačinke nisam jela 100 godina. Jako brzo se naprave i, ako imate veliki tiganj, praktično mogu da budu gotove u dve ture.

Pravila sam doručak za dvoje pa sam stavljala manje količine ali dovoljne da se najedemo.

Potrebno vam je:

  • 1 veće jaje
  • 1, 5 šolja ovsenog brašna
  • 1 šolja mineralne vode
  • 2 + 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 kašike putera
  • Prstohvat morske soli
  • 1/2 pune kašičice praška za pecivo
  • 1 – 2 kašičice sušene ili sveže mirođije

Jaje umutite što penastije, pa dodate deo brašna. Zatim mineralnu vodu, prašak za pecivo, so, pa još brašna. Na kraju dodajte 2 kašike ulja i sve lepo umešajte. Smesa treba da bude dosta gušća nego za klasične palačinke. Količine mogu da mrdaju malo gore, malo dole, sve zavisi od brašna. Kada sipate smesu u tiganj, ne treba potpuno da se razlije, već da ostanu manji, ali deblji krugovi nego kada biste pravili klasične palačinke. Kod mene na Instragram profilu u Story – ju možete da vidite kako smesa izgleda.

Zatim ostatak maslinovog ulja i puter polako rastopite u tiganju pa prespite u smesu i promešajte. Zatim kutlačom vadite smesu i stavljate u tiganj. Ako imate veliku kutlaču, otprilike polovina treba da bude puna.

Čim počnu da se pojavljuju mehurići, palačinku okrenite. I sve vreme pecite na nižoj temleraturi da ne bi pocrnele po površini.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

I onda možete da ih filujete čime želite. Kada sam bila u restrikciji, najviše sam volela da ih filujem jajima. Što jednostavnije to bolje. Jaje u njima, jaje na njima.

Sad sam isto uradila, ali, kako nisam u restrikciji, dodala sam i malo kozjeg sira koji sam dobila na poklon. Htela sam da ga probam.

Isti tiganj koji ste koristili za palačinke samo obrišite kuhinjiskim ubrusom, dodajte svinjske masti pa posložite jaja. Ako želite da ubrzate stvar, u isto vreme na dve ringle i u dva tiganja istovremeno pecite. Ali to znači više posuđa za pranje, što mom slučaju znači najgoru opciju.

Ja volim kada su baš rovita, da se žumance razliva na sve strane, ali sam se jutros zaboravila, pa dobila samo relativno meka jaja. I to se dešava. Ali sam se najela onako kako sam htela.

Prijatno!Ostavite komentar