Kuva i piše: Ana Ćubela Jednostavno. Brzo. Ukusno.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kada su američke palačinke u pitanju, vagu više ne koristim, već merim po šolji. Znam da 130 grama brašna dođe do nevdljive linije, otprilike prst i po od vrha.
Ali ako volite da merite možete i ovako:
- 130 grama heljdinog integralnog brašna
- šolja kisele vode
- 1 jaje
- kašika ili dve putera
- kašičica soli
- dve kašičice praška za pecivo
Izmerite brašno pa ga sipate u šolju da vidite dokle će da dođe. Posle isto toliko vode sipate u šolju.
Umutite jaje, dodate kiselu vodu, a onda brašno koje ste pomešali sa solju i praškom za pecivo. I sve umešate špatulom, nemojte koristiti mikser. Bude lepša smesa i palačinke vazdušastije kada se smesa samo blago umuti.
Kašiku (ili dve) putera rastopite u tiganju za palačinke i ulijete ga u smesu. A onda pečete jednu po jednu.
Od ove količine ispadne oko šest većih palačinki.
I ne, nisam ih sve pojela, samo sam ih ovako naređala jer izgleda jako dobro 🙂 .
Prijatno!
Da li je ovo ,,čisto” heljdino brašno ili je ipak pomešano sa još nekim? Koliko znam, čisto heljdino brašno je baš crno?! Recepti su Vam inače fantastični :-)!
Ne, ovo je baš 100% heljdino brašno. Boja zavisi od svetla pod kojim se slika. A i od načina mlevenja. Kada je krupnije mleveno onda je tamnije, jer su one tamne ljuspice u njemu krupnije.
Da li se peku na slabijoj vatri i duze?
Koje heljdino brašno koristite? 🙂
Ovo je bilo Interpakovo.
Svi recepti su vam divni, ali ovaj je najgori koji sam ikada videla i probala. Ovo nisu palačinke, ovo su splačinke (splačine). Izvite zbog ovakvog komentara, ali sam morala.
Heljdu ili voliš ili mrziš. Ja spadam u one koji je obožavaju.
Nije stvar u heljdi, nego u receptu. Heljdi volim.
Pozdrav
Pravila i meni su super. Hvala na receptu Ana.