I, obećavam, sledećih deset dana nema više jaja.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Dugo sam mislila da je mnogo lakše napraviti “naše” palačinke nego američke. I sve vreme sam grešila. Nema ništa lakše i brže od ovog doručka. Ali sam ovog puta u smesu ubacila i susam. Da isprobama kako će da bude.
Potrebno vam je:
- 1 jaje
- 160 grama brašna
- 200 militara kisele vode
- 2 ravne kašike susama
- 2 kašike putera
- 1 puna kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice morske soli
Prvo umešate suve sastojke. Onda umutite jaje, pa u njega dodate kiselu vodu. A onda u tu tečnost dodate suve sastojke. Mešajte kašikom, kutlačom ili špatulom. Bolje nego mikserom.
Kada smesa bude gotova, ostavite je sa strane. Zagrejte tiganj za palačinke pa u njemu rastopite puter. I tako vreo sipajte u smesu. Ako se smesa previše zgusnula, dodajte još malo kisele vode. postoje brašna, kao heljdino, koje jako upijaju vodu i ponekad je potrebna intervencija. A ja sam ovog puta mešala heljdino i ječmeno brašno. Stavila sam 50:50 odsto.
Tiganj obrišite od ostatka putera da ne bi izgoreo, a palačinke dobile crnu patinu.
Kutlačom sipajte smesu, nemojte baš punu kutlaču. Malo poravnajte donjom stranom kutlače i ostavite da se peče par minuta. Kada počnu da se pojavljuju mehurići, vreme je da je okrenete. I pecite je još par minuta sa druge strane.
Dok su se palačinke pekle, iseckala sam mlad luk, jedan struk, i trećinu veze peršuna. Umutila sam dva jaja, dodala zeleniš i malo morske soli, i u drugom tiganju na blagoj vatri ispekla kajganu.
Ne volim kada se jaja presuše i uvek ih spremam na tihoj vatri samo minut. Ili manje. Stalno lagano mešam kutlačom i čim vidim da su se jaja “zgrušala”, znam da je vreme za sklanjanje sa ringle. Naravno, ako spremate veliku kajganu za više odoba, vreme spremanja će se malo produžiti. Ali opet nemojte dozvoiti da bude suva. Kajgana mora da bude vazdušasta, mekana!
Uz nju je super išao čeri paradajz i malo ljute paprike. Ljuto od ranog jutra!
Prijatno!
Da li americke palacinke mogu da se jedu za vreme restrikcije? Hvala.
Ako su od dozvoljenog brašna mogu za doručak.
Ja sam jutros probala da napravim.Predivne su.
Da li puter (dve kasike) iz recepta ide u smesu za palacinke ili se koristi za podmazivanje tiganja? Hvala.
U smesu.
Može li ova verzija američkih, ali bez jaja? Želela bih da ih jedem sa sirom. 🙂 Ili ako imate za predlog za neke druge palačinke/lepinjice bez jaja, bila bih Vam jako zahvalna. 🙂
Hvala!
Možete da napravite smesu bez jaja, samo neće biti ovako mekane. Povećajte količinu kisele vode.
Koje ste vi brasno koristili u ovom receptu?
Moguće speltu. Ne sećam se, ali sam američke palačinke pravila sa svim vrstama brašna i sa svim uspevaju, ukjljučujući i ovseno koje se teško povezuje.
Sta se moze koristiti umjesto kisele vode?
Ja sam ove palacinke pravila jrdnom samo sa ovsenim brasnom i ispale su super,nekad mi bas legnu americke palacinke sa ovsenim brasnom prija mi ta gorcina