Amarant sa dimljenim vratom i semenkama

14/09/2014

Da nije bilo hrono ishrane ko zna kad bi probala amarant. I da budemo iskreni, nisam oduševljena ukusom same žitarice. Ali u ovoj kombinaciji, amarant ide odlično.

Amarant

Skuvajte amarant, proprižite svinjski vrat, dodajte Dukatos jogurt (samo jogurt grčkog tipa može da se koristi u HI), seckani vlašac i smrvljene semenke golice i lana. Po želji, naravno, možete dodati bilo koje začine.

Za razliku od heljde i prosa, amarant sam morala duže da kuvam. Pre nego što isključite šporet proverite da li je dovoljno omekšao. Odnos amaranta i vode bi trebalo da bude 1:3.

A evo zašto ga treba koristiti:

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Amarant, kao i kinou i heljdu, ubrajamo u žitarice bez obzira što to zapravo nisu. Baš kao i kinou, amaranth su uzgajali još Asteci i Maje , i koristili ga u ishrani ali i u verskim obredima. Dolaskom konkvistadora, i nametanjem Hrišćanstva, uvedena je zabrana gajenja svih biljnih kultura koje su se koristile u verskim obredima. Bez obzira što su kazne bile izuzetno stroge, ipak nije bilo moguće iskoreniti ovu biljku, obzirom da se veoma lako gaji, širi, i brzo niče. Postoji oko 60 vrsta amaranta, i u ishrani se može koristiti lišće i seme ove biljke. Lišće je veoma bogato gvožđem i može se pripremati kao spanać ili blitva, a seme je veoma slično kinoi, ali je nešto manje.

  • Amarant je veoma bogat proteinima, što dokazuju i brojna istraživanja vršena tokom prethodnih 30 godina, a koja potvrđuju da je amaranth “među nutritivno najvrednijim namirnicama biljnog porekla, čiji su proteini najsličniji onima animalnog porekla”. Sadrži 12-18% proteina, i između ostalog, esencijalne aminokiseline lizin, metionim i cistein koje se retko nalaze u namirnicama biljnog porekla.
  • Sadrži i lunasin, peptid koji se takođe nalazi i u soji a za koji se smatra da ima veliku ulogu u prevenciji carcinoma i inflamacije.
  • Amarant spada u nutritivno vredne namirnice sa nešto nižom energetskom vrednošću. 100g semena ima 386kcal, a 100g kuvanog amaranta ima samo 102kcal. Takođe, sadrži tri puta više vlakana od pšenice.
  • Kao i kinoa, amaranth ne sadrži gluten i preporučuje se za ishranu svih onih koji su alergični ili intoelerantni na gluten.
  • Od minerala sadrži sumpor, magnezijum, gvožđe i kalcijum, kalijum, cinka, fosfor, bakar i selen , kao i male količine natrijuma. Porcija obarenog zrna štira od 60 g sadrži 80% preporučene dnevne doze kalcijuma.
  • Od vitamina sadrži vitamin A, kompleks B vitamina (B1, B2, B3) i E.

izvor: http://nutricionista.nasezrno.co.rs

 5 komentara

  1. Imam jedno pitanje: da li amarant i kinou potapate kao i ostale žitarice da bi neutralisali fitinsku kiselinu?

    1. Trebalo bi i njih potapati, ali kako sam negde pročitala nije potrebno dugo potapanje kao kod žitarica. Čini mi se da je par sati dovoljno.

  2. Postovani, vec par dana sam na ovoj dijeti ali vidim da mi je koza na rukama jako jako suva i guli se veroatno mi treba b vitamin pa da li smem da kupim neki id suplemenata i da pijem

Ostavite komentar