Alevropita

21/02/2019

Nedeljni doručak: Giros u lanenim tortiljama, tzatziki, alevropita i melizano

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Još jedna zvezda grčke žurke a jedna od zvezda moje kuhinje zauvek.


Pita od brašna jer je αλεύρι u prevodu brašno,čime verovatno hoće reći da nema kora kao većina njihovih tradicionalnih pita (uppps sad se setih još jedne,možda uspem da je prehronujem🤔)

Oh da, brašno konačno. Da ne pomislite nakon zelenog hleba i tortilja da sam neki keto – paleo fazon. Nikako.
Ali kad smo kod brašna ovde mi prosto dodje da upotrebim ono “dodavati brašna po potrebi” od čega dobijam blaži nervni napad kad vidim u receptima.

Pogledajte kako se pravi alevropita:

Mnooogo tipova brašna sam koristila praveći ovu pitu, ne znam ni ja koliko puta i svaki put mi je trebala druga količina. Ali ajde ovako ćemo:

  • 330ml vode
  • 1 jaje sobne temperature
  • 2 kašike maslinovog ulja plus 3 za pleh
  • 2 kašike ouza (vodke,rakije…)
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli ili je potpuno izostavite ako je sir više slan
  • 250-300 grama grčke fete (stavite sir koji volite ali neka bude masniji i tvrdji,originalno ide ovčije-kozija feta)
  • 20gr putera
  • spremite 300gr brašna, krećemo sa 200.

Umutite jaje dodajte ga vodi i sve mutite dodavajući ouzo i dve kašike maslinovog ulja.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Pleh prečnika 26-30 santimetara dobro podmažite i neka stoji 10 minuta u rerni koja je zagrejana na 250 stepeni.

Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i solju i odmah u mokru smesu muteći dodajte 200 grama brašna. Biće retko ali idete do mase koja je veće gustine nego za palačinke, a može se spatulom razvući po plehu. Za raženo brašno će vam i ovih 200 verovatno biti dovoljno za neka mekša idemo do 280,300 je maksimum. U videu možete da vidite kako smesa tačno izgleda. Mi smo počeli sa 200 pa stigli na 280 grama jer je brašno bilo takvo i smesa je bila ređe nego željena.

Integralna spelta

Meko speltino i ovseno brašno

Ražano brašno

Izvadite pleh iz rerne,ulijte u njega 3 kašike ulja i preko izručite smesu,biće retko i “cvrčaće” kao da se prži. Imajte na umu sve vreme da je pleh vreo. Preko smese izmrvite sir da pokrije celu površinu. Možda vam ne stane cela količina ali oko 250 grama stane sigurno.
Izmrvite ili na listiće naseckajte puter i pobacajte preko svega. Stavite nešto od začina (origano,bosiljak,ruzmarin…ili ako imate one gotove mešavine začina za sireve,super mi je sa tim).

Uz alevropitu ipak lepo ide i neko suhomesnato

Temperaturu rerne smanjite na 220 stepeni,ponovo se setite da je pleh vreo i vraćate ga u rernu,ovaj put na 20-30 minuta, videćete kad površina postane zlatna i ivice se fino odvoje od pleha a cela kuhinja miriše na leto.

Ako ste u restrikciji sa ovim se možete počastiti jednom u dve nedelje. Pita spada u komplikovana jela, jer se mešaju jaja i mlečni poizvodi.

Απολαύστε το!

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”



Ostavite komentar