Barbun u marinadi

10/05/2016

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

U želji da obogatim svoj jelovnik krenula sam jedan dan u potragu za ribom. Opet sam izabrala loš dan, ponedeljkom se baš i ne ide na pijacu sa velikim očekivanjima, ali šta je tu je. Ušla sam u ribarnicu koja radi i videla neke male, rozikaste ribice. Pomislila sam da su u pitanju neke sardele koje sigurno nisu skupe i lako se spremaju.

Dobar dan, koja je ovo riba?

To je barbun.

Aha. Da li mogu da dobijem 500 grama?

Može, cena za kilogram je 2000.

Mhm, khm….a da li mogu da dobijem 350 grama?

I tako. Riba generalno nije jeftina, ali ovo nisam očekivala. Ne volim da se cenkam, pa čak ni na pijaci, potrošila sam više para nego što sam planirala, ali sam barem probala nešto novo.

Barbun 2 s

Barbun je sitna riba, poznata kao kao trlja kamenjarka, trlja od kamena, tralja ili brkavica.

Morala sam da otvorim Wikipediju da saznam nešto malo više, jer ipak koštao 2000 dinara za kilogram!

Trlja kamenjarka je omanja riba, ali je izrazito cijenjena oborita riba zbog svog jedinstvenog ukusa. Spominje se i opjejevana je još od davnih antičkih vremena jer se tad vjerovalo u njenu ljekovitost. Kamenjarke imaju izrazito mekano meso (mullus na latinskom znači mekan) i velike ljuske koje se lako čiste. Meso joj je najukusnije u ljetnim mjesecima

Koliko ništa ne znam o ribama, shvatila sam kada sam krenula dalje da tražim. Pa sam tako shvatila da barbun spada u jedne od poznatijih riba Jadrana i da može da naraste do 30 santimetara. Ovi moji barbunčići su bili baš mali, iako im je cena bila baš velika.

Sledeći put kada sam prošla Kalenićem, barbun je koštao 1650 dinara. Valjda im prodaja po prvobitnoj ceni nije baš išla.

Koliko sam videla po receptima, najčešće se prži, i tako je verovatno i najukusnija. Ja sam odlučila da je spremim pečenu u rerni. Nisam morala da je čistim, zamolila sam radnika u ribarnici da to uradi. Mislim, kad već toliko vredi, neka se on malo pomuči 🙂 .

Pre nego što sam je stavila u rernu napravila sam neku vrstu marinade. Iseckala sam zelene masline i malo mladog luka.

Barbun 1 s

Sve sam pomešala sa malo maslinovog ulja, šarenog bibera i morske soli. U male zareze ispog glave sam ubacila smesu, onoliko koliko sam mogla.

Barbun 3 s

Ostalo sam rasporedila okolo. prelila sa je sa malo maslinovog ulja i stavila u rernu. Pekla sam oko 20 minuta na 200 stepeni.

Kada je došlo vreme za vađenje iz rerne, u džezvi sam zagrejala malo maslinovog ulja sa lističima belog luka i ljute papričice. Zagrejala sam ga te toliko da cela kuhinja zamiriše. I sa tim prelila barbunčiće položene na tanjiru.

Barbun 4 s

Uz njih sam jela veliku zelenu salatu začinjenu sa maslinovim ulje i limunovim sokom.

Prijatno!

PS. Ako vam je barbun skup, isto ovako možete da spremite bilo koju ribu.

 4 komentara

  1. Toliko sam divnih recepata dosada isprobala,a ovo je prvi put da komentarišem,baš nepristojno od mene…;-D Svaki put se oduševim koliko jednostavnih a lepih recepata nam pokazujete!Mislim da ću i ovo isprobati,mada pretpostavljam sa nekom jeftinijom ribom ;-D Veliki pozdrav Vam šaljem,sa željom da nastavite u ovako dobrom ritmu i želim Vam sve najbolje 😀

Ostavite komentar