Kuva i piše: Ana Ćubela Kada sam krenula da spremam ovo …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ne, ovo nije neka azijska kombinacija u koju ide med i sirće. Ovo je pravi srpski obrok.
Potrebno vam je:
- Glavica kiselog kupusa
- Dimljena butkica
- Nekoliko keleraba
- Veliki struk praziluka
- So, biber, mlevena paprika, lovor
- Svinjska mast
- Voda
Dimljenu butkicu možete da kupite na pijaci ili u većem marketu, kao što sam ja uradila. Nekad ne stižem do pijace, a u poslednje vreme isprobavam Carnex-ovu liniju proizvoda.
Ovo jelo je jako jednostavno ali se ne sprema brzo. Prvo što treba da uradite je kuvanje butkice. Operite je i stavite u veliki lonac sa dosta vode. Kuvajte je barem sat vremena. Kada bude gotova, raskomadajte je na veće parčiće.
Iseckajte praziluk i prodinstajte ga na dve kašike masti.
Kelerabu oljuštite i isecite na kriške, kao što biste uradili sa krompirom.
Kupus takođe operite i iseckajte na krupnije, Ubacite ga u šerpu sa prazilukom i dodajte butkicu. A onda i začine: so (ako kupus nije slan), biber, mlevenu papriku i lovorov list. Nalijte sa malo vode i stavite šerpu da proključa. Kada se to desi, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka na tihoj vatri barem dva sata.
I moram da priznam da je kupus bio neobičnog ukusa. On sam kiseo, a keleraba i praziluk slatki. meso mirišljavo i slano. Meni je ova kombinacija bila savršena. Vi je isprobajte pa javite.
Prijatno!
Hvala na jos jednom rucku. Svi zadovoljni, kolicina je super taman za dva dana.?
E, baš mi je drago 🙂 .
da li to moze u restriktivnom delu
Može
A zar keleraba ne dobija veliki GI nakon kuvanja?
Koliko ja znam, ne.
Draga Ana,
Tek sam pocela sa hrono ishranom. Da li moze ovo u varijanti sa slatkim kupusom i da li je ok jesti u restrikciji??
Hvala puno!!
Može i jedno i drugo.