Dimljena butkica u kiselo – slatkom kupusu

21/02/2016

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ne, ovo nije neka azijska kombinacija u koju ide med i sirće. Ovo je pravi srpski obrok.

Potrebno vam je:

  • Glavica kiselog kupusa
  • Dimljena butkica
  • Nekoliko keleraba
  • Veliki struk praziluka
  • So, biber, mlevena paprika, lovor
  • Svinjska mast
  • Voda

Dimljenu butkicu možete da kupite na pijaci ili u većem marketu, kao što sam ja uradila. Nekad ne stižem do pijace, a u poslednje vreme isprobavam Carnex-ovu liniju proizvoda.

Kupus

Ovo jelo je jako jednostavno ali se ne sprema brzo. Prvo što treba da uradite je kuvanje butkice. Operite je i stavite u veliki lonac sa dosta vode. Kuvajte je barem sat vremena. Kada bude gotova, raskomadajte je na veće parčiće.

Iseckajte praziluk i prodinstajte ga na dve kašike masti.

Kelerabu oljuštite i isecite na kriške, kao što biste uradili sa krompirom.

Kupus takođe operite i iseckajte na krupnije, Ubacite ga u šerpu sa prazilukom i dodajte butkicu. A onda i začine: so (ako kupus nije slan), biber, mlevenu papriku i lovorov list. Nalijte sa malo vode i stavite šerpu da proključa. Kada se to desi, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka na tihoj vatri barem dva sata.

Kupus 2

I moram da priznam da je kupus bio neobičnog ukusa. On sam kiseo, a keleraba i praziluk slatki. meso mirišljavo i slano. Meni je ova kombinacija bila savršena. Vi je isprobajte pa javite.

Prijatno!



8 komentara

  1. Draga Ana,

    Tek sam pocela sa hrono ishranom. Da li moze ovo u varijanti sa slatkim kupusom i da li je ok jesti u restrikciji??
    Hvala puno!!

Ostavite komentar