Kuva i piše: Ana Ćubela Nikada nisam bila …
Kuva i piše:
Robert Denić
Hrono fadž (fudge)
Sastojci:
- 400 gr crne čokolade ( 70 % kakaoa)
- 50 gr putera
- 50 ml slatke pavlake ( 35 % masnoće)
- šaka pečenih badema
Čokoladu i puter sam zajedno topio na pari. Kada je smesa postala ujednačena, glatka, dodao sam pavlaku i bademe koje sam pre toga grubo naseckao i sve dobro promešao.
Manji pleh ( 26 x 20 cm) sam obložio papirom za pečenje (lakše je da se izvadi fudge kasnije ), sipao u njega smesu, poravnao špatulom i stavio u frižider na 3 sata da se lepo stegne.
Ja sam imao samo bademe pa sam njih iskoristio.Umesto badema se mogu staviti: lešnici, suve smokve, višnje itd. Dodajte i rendanu koru limuna, limete ili narandže.Mekano i čokoladno… Prijatno.
Što se pesme tiče, od mene ovog puta nešto drugačije 🙂
Play:
Hrono fadž… Prvi put nailazim na na ovaj blog, ali ću pretpostaviti da se bavi zdravom ishranom. Ako nisam u pravu, molim vas ignorišite ovo što sam napisao. Na našem tržištu, crne čokolade uglavnom imaju previše šećera. Tu je najbolja crna čokolada Najlepše želje koja ima 33g šećera na 100g i 75% kakao delova. S obzirom da vi pominjete 70% kako delova i pri tome ne govorite ništa o brendu, pretpostaviću da ste mislili na Bambi crnu čokoladu, koja ima preko 40g šećera na 100 grama, a i ako niste, kladim se da će većina čitalaca posegnuti baš za njom. Vi ste u to dodali prilično veliku količinu masnoće u vidu putera, slatke pavlake i kostunjavog voća (koje bi samo po sebi bilo sasvim zdravo) a predlažete i povećanje količine šećera dodavanjem suvog voća. Dakle, uzeli ste nešto što je sa nutritivne strane već nekvalitetno i učinili ga još nekvalitetnijim. Slatkiš koji ste napravili je kalorijska bomba koja je sigurno super ukusna, ali je treba zaobilaziti u širokom krugu u apsolutno svakom zdravom režimu ishrane.
Na svakoj deklaraciji piše koliko ima kakaa a koliko šećera. Masnoće koje su korišćene su prave, kvalitetne masnoće koje treba imati u sihrani. Slatkiši ovog tipa se ne jedu svaki dan i ne u većoj količini. I svakako su zdraviji od standarnih slatkiša koji se nude. A kalorije su odavno veoma diskutabilna stvar, i ponekad je sasvim ok imati kalorijsku bombu. Dokle god nije sastavljena od takozvanih praznih kalorija. Svako dobro i vama želim!
Ne znam koja je alternativa bila razmatrana umesto koriscenja reci “fadz”, ali ja bih radije sve videla nego unosenje jos jedne strane reci u lepi nam jezik. Mozda jednostavno “cokoladne kocke”?
Sve smo razmatrali i zaključili da je najbolje da se transkribuje 🙂
Da li ovaj kolac moze da se jede i u restrikciji
Ne, u restrikciji nema uopšte slatkiša i nema užine. Ovako nešto može da se jede kada smršate a opet ne često.
Koji puter se koristi? I da li je bolja čokolada sa dostat kakaa ili dorina stevia? I slatka pavlaka obična, koja se inače koristi za kolače?
Kad mi se jede slatko ja pojedem stanglu crne cokolade i nekoliko badema. Ne treba mi slatka pavlaka, a ni puter, bogami. Svaka cast al` ovo je zvezebe i nepotrebno za mene. Pozz
Svaka čast! Ali ima ljudi koji povremeno vole da se malo časte
Dragi moji, ovo je odličan kolač koji sam napravila pre neki dan prijateljima a za svoj rodjendan. Nekoliko dana pre toga, napravila sam pola količine, čisto da vidim kako izgleda. Ispostavilo se da je puter prilikom hladjenja isplivao na površinu i tamo se stegnuo, tako da je na vrhu kolača mestimično bilo belih “barica”. Pošto po receptu ionako nema mnogo putera, odlučila sam da ga skroz izbacim. Takodje, na količinu iz recepta stavila sam 3 kašičice agava sirupa i oko 80 grama samlevenih lešnika. Na kraju, po površini sam posula malo seckanig lešnika. Dobro je i da se malo drži u zamzivaču. Mogu vam reći da je kolač pun pogodak i da se svima svidja – i onima koji jesu i onima koji nisu na hrono.