Kuva i piše: Ana Ćubela Ples protiv kiše koji smo izveli …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Dobar dan i dobrodošli u poslednji doručak u ovoj godini. A čim se nešto obeležava, bez obzira da li se radi o početku ili kraju nečega, onda se treba i častiti.
Ja sam imala tu sreću da sinoć sedim sa nekim koga sam upoznala preko hrane, bloga i Fejsbuka. I kako to biva na našim malim i velikim okupljanjima, uvek usledi robna razmena. Ja sam njoj ponela hleb, misleći da ona meni donosi raštan. Ali pored raštana se krilo još nešto. Pa je deo toga zavšio na jutarnjoj trpezi.
Dobila sam fenomenalnu svinjsku mast od mangulice. Kada mi je rekla da je kao puter, nisam joj 100% verovala. Ali ovo je prva mast koju sam mogla da zahvatim prstom i probam. Obično sam gadljiva na te stvari.
A tu su bili i čvarci. Neobično svetle boje, ali isto odlični. Ne znam da li je do apetita ili njih, ali sam se zasitila već posle nekoliko komada. Nisu bili slani, jer domaćin koji ih je pravio ne voli da soli čvarke da ih ne bi presolio. Pametna odluka – sam doziraš koliko ti treba.
Razmišljala sam par minuta kako da iskoristim mast i odlučila se za pogaču. Bude gotova za 10 minuta.
Potrebno vam je:
- 1 šolja ražanog brašna
- 1 šolja heljdinog brašna
- 1 šolja ječmenog brašna
- 1 kašika masti
- 1/2 kašičice morske soli
- 1 puna kašičica kima
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 šolja mlake vode
*U pitanju je ona manja šolja za kafu, staje u nju otprilike 80 grama brašna. Ali to nije toliko bitno jer je mera šolja, koliko brašna toliko vode. Jedino ako baš mnogo povećavate količinu, dodajte malo više praška za pecivo, kima i soli.
Prvo pomešate suve sastojke, a zatim dodate mast. Izmešate koliko možete kašikom, a onda stavite vodu. Na radnu ploču pospite malo brašna i testo koje ste umešali kašikom, prebacite na radnu površinu. Doradite testo, formirajte disk, a onda ga istanjite dlanovima. Površinu izbockajte viljuškom i pospite brašnom.
Kupila sam neko prelepo heljdino brašno, koje je malo sitnije mleveno i odlično se ponaša u testu.
Prebacite pogaču na pleh na koji ste stavili pek papir i ubacite u zagrejanu rernu. Pekla sam je oko 10 minuta na 220 stepeni.
A zato vreme sam napravila namaz.
Potrebno vam je:
- 2 pečene paprike
- 3 veća čeri paradajza
- 1/2 manjeg crnog luka
- 1/2 kašičice čilija
- 1 kašika maslinovog ulja
- limunov sok po želji
Paprike treba da budu očišćene od kožice. Sve sastojke ubacite u blender i sameljite. So dodajte po želji, meni nije bila potrebna.
Kada je pogača bila gotova, rukom sam kidala parčiće, umakala u crveni sos i grickala čvarke kao bombone.
Lep način da se isprati 2015. godina.
Uživajte u današnjem danu, večeri…. i ne zaboravite da sebi ugodite 1. januara. U narodu postoji verovanje da će vam cela godina biti onakva kakav vam je bio prvi dan.
Srećni praznici!!!
Draga Ana, ja sam posmatrač iz prikrajka, i divim se (ali i koristim vaše brojne recepte)..I Vama želim sve najlepše u Novoj godini, da Vam bude uspešna i bogata kao kraj ove…da budete uvek ovako pozitivni, kakvu energiju svakodnevno delite sa nama
Hvala na lepim željama. I vama i vašoj familiji želim sve najbolje u 2016. A mi ćemo se i dalje družiti preko bloga 😉
pozdrav Ana..evo ja nesto vec par dna iscitavam tekstove o HI pa mi je ovde nesto ostalo nejasno sa pogacom i cvarcima..iznenadila sam se uopste sa tim cvarcima i to za veceru ako sam dobro razumela???
..mislila sam da nisu dozvoljeni..super ako jesu..mislila sam da sam ukapirala kako otprilike sve funkcionise i sad naletim na te cvarke?? .hvala za ove tekstove nisam jos sve iscitala ..verujem da ima dobrih saveta.Hvala jos jednom i prijatan dan.
Ovo je doručak 🙂 I da, možete čvarke ponekad za doručak. Hleb ili pogača se takođe jede za doručak. Za večeru nikad ne jedemo testo.
Hvala Ana.:)