Kuva i piše: Ana Ćubela O psilijumu sam pisala i ranije, …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ja sam jedna od onih ljudi koji bi mogli da jedu kupus svaki dan. Sladak, kiseo, svež, kuvan…svejedno. A verovatno sam jedna od retkih koja se obraduje kada usred avgusta čuje rečenicu “Imam sarmu u zamrzivaču”.
Zimi ga baš često imamo na stolu. A najviše u vreme praznika. Posebno onih dana kada se razvlačimo po kućama. Sarma, podvarak ili običan kuvan kupus sa suvim mesom. Pa sam odlučila da otvorim sezonu. Ovog puta sam ga spremala sa kolenicom i malo više začina. Da nas zagreju po ovoj hladnoći.
Potrebno vam je:
- Glavica kiselog kupusa
- Dimljena kolenica
- Nekoliko listova lovora
- Čili papričice
- Mlevena paprika
- Kumin
- Malo kima
- 3 kašike svinjske masti
- 2,5 decilitra vode
Kolenicu pre pečenja skuvajte. Kupus uvek operem pre spremanja. Ne samo zbog viška soli, već tako uvek bude ukusniji i izbegnu se evenutualni problemi sa stomakom i varenjem. Posebno kada kupujem kupus u marketu, a ne na pijaci. A to je u poslednje vreme jedino mesto gde pazarim, jer veliki lanci rade i u sitne noćne sati. I moram da priznam da sam se uželela pijace, pa makar i po ovom sumornom vremenu. Znam da sutra neću moći da stignem, ali svečano obećavam da ću u subotu naći vremena, kako znam i umem.
Kada sam ga ocedila od vode, isekla sam ga na krupnije. Malo sam ga prodinstala na masti i dodala začine. Kupus sam prebacila u zemljani sud i u sredinu ušuškala kolenicu koja se skuvala. Zalila sam sve sa 2,5 decilitra vode, poklopila i stavila u rernu. Kupus i kolenica su se tako krčkali dva sata na nekih 200 stepeni.
Prijatno!
Da li se ovo moze jesti u restrikciji?
Da