Doručkom protiv prehlade

11/12/2015

Kacamak od heljde i jecma 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Došlo vreme za popravljanje. Kažu ljudi da je najbolji lek za prehladu upravo hrana: slanina, luk, beli luk, sir i citrusi. Kada sam ustala popila sam pola litre tople vode sa čestvrtinom limuna. Iako sam juče, pa onda i celu noć, imala temperaturu, ustala sam raspoložena. Odlučila sam da ipak probam da prošetam pse u parku, misleći da će mi prijati svež vazduh. I bila sam u pravu.

Ali, kako sam i dalje kilava, a šetnja me umorila, nikakvo zahtevno spremanje doručka nije dolazilo u obzir. Gledajući po kuhinji šta ću i kako, odlučim se za kačamak. Ništa prostije od toga.

Potrebno vam je:

  • 4 decilitra vode
  • 6 kašika brašna (ja sam mešala heljdino i ječmeno)
  • 1/2 kašike putera
  • 1/2 kašičice soli

Zagrejete vodu u koju ste dodali soli. Kada počne da vri uzmete onu mutilicu za jaja i kremove i krenete da mutite po vodi. istovremeno dodajete jednu po jednu kašiku brašna. I sve vreme mutite da vam se ne bi napravile grudvice. Kada umutite i poslednju kašiku, dodajte puter, promešajte, smanjite temperaturu i pustite kačamak da se još malo krčka.

A onda sam spremila tešku kategoriju za teranje virusa:

  • 50 grama slanine
  • 1 manji crveni luk
  • 2 kašike semenki (seme bundeve i suncokreta)
  • 1 kašičicu masti

Kacamak od heljde i jecma 1 ss

Luk sam iseckala na rebarca, a slaninu na trakice. U tiganju sam rastopila mast, dodala luk, a zatim i slaninu. Pustila sam da se sve malo uprži. Na samom kraju sam dodala semenke, sve promešala i prelila preko kačamka. Semenke nisam pekla, samo sam htela da se svi ukusi pomešaju. Ako ne izlazite iz kuće odmah po jelu, slobodno dodajte i belog luka. Ja moram do banke da platim kredit pa sam bila uviđavna 😉 .

Prijatno!

PS Da, ovo je dozvoljeno čak i u najstrožoj restrikciji 🙂 .



Ostavite komentar