7 zapovesti za sledećih godinu dana

04/09/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Znate kako svi za novu godinu prave spisak želja, odluka, spremni su da okrenu novi list u životu? I skoro nikad se ništa od toga ne desi, kao ni kada se planira „od ponedeljka“. Kada se preseče i krene od srede, obično sve bolje funkcioniše. Pa tako neću čekati januar da promenim stvari, već ću svoj spisak početi da sprovodim sada. Odmah.

Ne znam da li je u pitanju vreme, horoskop ili solarne oluje, ali meni se od početka maja život nekoliko puta okrenuo naglavačke. Puno posla, otvorenih projekata, emotivnih pluseva i minusa…. Eksplozija svega i svačega koja je dovela do toga da na momente potpuno izgubim rutinu i disciplinu na kojoj sam godinama radila.

Ne postoje savršeni ljudi, svi imamo manje ili veće mane, manje ili veće uspone i padove. Uglavnom se razlikujemo po tome da li želimo nešto da promenimo i koliko ćemo oko toga da se potrudimo.

1. Radi ono što govoriš drugima

Za poslednjih nekoliko godina na desetine hiljada ljudi mi se obratilo s pitanjem kako da dovede svoju ishranu u red, a na stotine hiljada su pročitali moje tekstove o tome. Zašto ja sada ne sprovodim ono što savetujem drugima? Barem ne redovno, koliko mogu? Nema razloga, bitna je samo želja i dobra organizacija. Što znači –  ne kukaj, ne samokažnjavaj sebe, nego sprovedi. Uvek će biti ispadanja iz koloseka, bitno je da znaš kako da se vratiš. Papir i olovku u ruke i planiraj. Ja sam stara škola, meni telefon i kompjuter nisu isto što i sveska, šta da se radi.

2. Nema preskakanja teretane

Ista stvar. Posao, privatne stvari i preopterećenje doveli su do toga da od maja redovnije preskačem vežbanje nego što idem u teretanu. A prija mi. Oduzima vreme, kao i sve u životu, ali leči glavu i telo. Opet, samo bolja organizacija u životu i nema greške.

3. Smanji pušenje

Nikad nisam krila da sam pušač. Ali nisam mnogo ni pisala o tome. I sa porastom stresa, počela sam, skoro pa bukvalno, da jedem cigarete. Čak i noću. Što mi se misli više broje, to manje spavam. I onda ustajem iz kreveta, palim cigaretu, šetam po stanu. Ponekad mesečarim i rovarim po frižideru. E sad sam odlučila i to da presečem. Nisam jedna od onih koja će zgužvati paklu i reći nikad više, svako ima svoju boljku, ali mogu da pređem makar na bolju varijantu – onu u kojoj se duvan zagreva, a ne sagoreva. Možda me IQOS „natera“ da više ne ustajem noću i uživam u jednom od svojih najvećih „grehova“.  Možda ova spravica postane i moj saputnik u ovim novim, boljim odlukama. Videćemo…

4. Više se viđaj s prijateljima i familijom

Oduvek sam bila odgovorna osoba i kada prihvati nešto na sebe ja ću to odraditi po svaku cenu, pa makar i žrtvovala svoj privatan život. Spadam u „radoholike“, volim svoj posao i često se zaboravim. E pa, i tome ćemo stati na kraj. Sve je lepše i sve bolje ide u životu kada si okružen dobrim ljudima. Nije da se ne viđam s njima, znaju svi koji prate moj privatan Fejsbuk profil i Instagram, ali može to i više i bolje.

5. Manje radi

Sada će neko da kaže „Vidi ovu, ne bi da radi, ali bi da zarađuje“. Kao što rekoh, volim da radim, samo ponekad preterujem. Posebno što radim kod kuće. Neko bi rekao super… Ali kada radite kod kuće onda nemate radno vreme. Nekad počnete u 7 ujutru a završite u 10 uveče. Pa radite vikendom. Pa daj ovo da pogledam, a da popravim ono, a da ubacim sad tekst, a što ne bih odmah sredila slike, a ček da proverim…. I tako može bez kraja. Odluka za ovu godinu je – jedan dan nedeljno odmor. Nema posla, osim ako negde nije baš velika havarija. Moja želja je da to bude subota. Ako ne bude mogla subota, biće ponedeljak. Ili sreda. Nije bitno kad, bitno je da se i odmara, ne može samo da se radi. Nedelja ne dolazi u obzir jer Pidžama party ne prekidamo. Nastavlja se svake nedelje u 10 ujutru.

6. Više putuj

Imam dva  psa, od koji je jedan poprilično problematičan pa ne može svako da ih čuva. Ali ima ko. Ima ko i da ih šeta. Konačno sam pronašla čoveka od poverenja. Stoga, nema više izgovora, pasoš čeka da počne ponovo da se puni.

7. Više čitaj

ptr

Čitam po ceo dan. Dok sam radila u medijima po ceo dan sam čitala o politici, ekonomiji, hronici…Sada o hrani, fotografisanju, društvenim mrežama…. A šta je sa onom gomilom knjiga koja se povećava u ćošku moje sobe? Sve sam planirala da pročitam, ali nikako. Vreme je da počnem da smanjujem tu gomilu. Kao i listu želja šta sve želim da uradim, a da nema veze sa obavezama.

Znate onu staru – ko nije dobar za sebe, nije ni za druge. Vreme je za promene.

PS. I kuću ću da uredim tako da mi svaki ćošak mami osmeh na lice. I svim negativnim ljudima da kažem “pa, pa”.Ostavite komentar