7 predloga za postan doručak

01/12/2016

Posne lepinje i leblebije 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Božićni post je počeo u po nedeljak i trajaće dve do 7. januara. I svima koji su na hrono ishrani ovo neće biti lak period, jer je ova ishrana bazirana na unosu životinjskih proteina i masti. Ali postoji način da se ovaj period premosti i na hiljade ljudi koji poste svaki post su dokaz za to. A da bi novajlijama olakšala, napravila sam predlog posnih jela za doručak.

1. Posna lepinja i namaz od avokada

Avokado je odličan za post na vodi jer mu nije potreban bilo kakav mastan dodatak s obzirom na to da ima dosta masti u sebi i to zasićenih, a one su preporučene za doručak u hrono ishrani. Avokado oljuštite izgnječite i dodajte začine po želji, obavezno limunov sok, on mu da poseban šmek.

Pogledajte recept za jedan takav doručak i za posnu lepinju.

Dorucak 5 s

2. Paprike punjene prosom i bademima.

Bademi i lešnici su dobri za dopunjavanje doručka povremeno jer su dobar izvor masnoća. A ovo je stvarno jedan gurmanski doručak.

Pogledajte recept za punjene paprike.

Paprike sa prosom2 SAJT

3. Presna pogača i humus

Presna pogača ne znači živa pogača već je to stari naziv za pecivo bez kvasca. Jako je ukusna i u kombinaciji sa humusom će vas dugo držati sitim.

Presna-pogaca6-SAJT

Pogledajte recept za presnu pogaču.

4. Pašteta od maslina

Možete da koristite crne ili zelene masline ili njihov miks. Ovaj namaz je uvek lepši ako se doda maslinovo ulje, ali ne mora. Paštetu možete da razredite i sa malo vode onda kada postite na vodi.

Pasteta-od-maslina4-SAJT

Pogledajte recept za namaz.

5. Kupus sa flekicama

Zapto ne biste pojeli malo kupusa za doručak. U kombinaciji sa integralnim testom ima baš dobar šmek. Oni koji nisu u restrikciji ovo mogu i za ručak. Umesto flekica možete da stavite malo paste.

Pogledajte recept za kupus sa flekicama.

Kupus-sa-flekicama5-SAJT

6. Bukovače na hlebu

U vreme posta pečurke su vredan saveznik, jer možete da ih jedete za sva tri obroka. Samo nemojte u istom danu jer obroci ipak treba da budu raznovrsni bez obzira na sve.

Pogledajte kako da napravite fensi posan doručak.

Bukovace na hlebu 10 s

7. Brza pašteta od tune

Tunjevina je dobra za večeru u postu ili van njega. Ali ako vam se prijede nešto malo jače ujutru u narednom periodu, ili vam ostane od večere, ovako možete da se častite.

Pogledajte recept za paštetu od tune.

Palacinke i pasteta od tune 8 n

 

 

 2 komentara

  1. Ana, hvala na ovom tekstu i receptima, dala si mi nekoliko novih ideja za posna jela. U pravu si, dosta je komplikovano drzati se u isto vreme i pravila posta i pravila hronoishrane, ali sa dobrom organizacijom i idejama sve je moguce. Veliki pozdrav, Jelena

  2. ja mislim da je hrono dorucak ipak najlakse smisliti (posno ili ne)

    moze li malo vise predloga za rucak i veceru 🙁

Ostavite komentar