7. dan restrikcije, cele žitarice barem jedanput nedeljno

27/04/2016

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

I kada sam počinjala sa hrono ishranom, ali i sada, triudim se da barem jednom nedeljno jedem cele žitarice za doručak. Uvek poštujem pravilo da ih pre kuvanja potopim u vodu. Najčešće to uradim uveče, a ujutru ih kuvam. I ma koliko me neke žitarice nervirale i bile gorke kada su samlevene u brašno, toliko mi se sviđaju kada su cele. To se posebno odnosi na ovas.

DORUČAK

Ovas sa jajima 2 s

Kuvani ovas

Povrće

Jaja na oko

Pogledajte recept.

Pročitajte još:

Žitarice moraju da se potapaju pre kuvanja

RUČAK

Batak sa grilovanim povrcem s

Pileći batak

Povrće (plavi patlidžan, tikvica, paprika)

Kupus salata

Batak očistite od kožice i kostiju (ili kupite već takav). Iseckajte na kockice i prodinstajte na malo dozvoljene masnoće. Kada batak omekša, dodajte sitno seckano povrče po želji i zajedno pustite još malo da se dinsta. Ali ne previše da povrće ne bi izgubilo život u potpunosti. Pred kraj dodajte začine po želji.

VEČERA

Dva fileta skuše

Kuvan brokoli zaliven sa mešavinom maslinovog ulja, belog luka i limuna.

Recept je sličan ovom samo bez maslina.

Pročitajte još:

Prvi dan restrikcije

Drugi dan restrikcije

Treći dan restrikcije

Četvrti dan restrikcije

Peti dan restrikcije

Šesti dan restrikcije5 komentara

  1. Ana,molim te za odgovor-da li mogu zitarice i uvece da se kuvaju pet minuta,pa da stoje do ujutro u toj vodi potopljene (tako sam radila pre dve godine kada sam bila na HI) ili ipak mora ovako? Hvala!

    1. I ja sam bila zbunjena pa sam zvala nekoga kome je to struka, jer moja sigurno nije, i dobila ovaj odgovor: “Prvo potapanje pa kuvanje. Zbog razlike u koncentracionom gradijentu u vodi i žitaricama, tad je najbolji učinak, potapanje pre kuvanja. Ako prvo kuvaš, jedan deo fitinske gradi nerastvorne komplekse i džaba potapanje, ne može se rastvoriti sve i da hoće. Već na 40-55 stepeni celzijusa kreću reakcije u kojima se stvaraju nerastvorni kompleksi. Dakle, ne da ne treba kuvati, već i potapati u hladnoj il’ baš mlakoj vodi.”

  2. Postovana Ana,
    imam jedno pitanje vezano za ovu temu.Naime,kada sam pre dve godine bila na HI,pravilo je bilo da se zitarice uvece properu i kuvaju 5-10 min,i poklopljene ostave do ujutro.Sada vidim da svi pricaju o ovom nacinu pripreme koji si navela…da li to znaci da samo tako moze da se sprema,ili moze i na “stari” nacin?

    Hvala,pozdrav!

    1. Baš zbog toga što je bilo nedoumica, ja sam pitala biohemičara kako je pravilno spremati žitarice da bi se neutralisala fitinska kiselina i on je odgovorio da je potapanje pre kuvanja obavezno. U suprotnom ona neće biti neutralisana. Taj stari način se verovatno odnosi na to da bi žitarice trebalo kuvati što kraće da bi zadržala svoja svojstva. Ja ih uveče potopim, ujutru kratko kuvam, poklopim i ostavim da nabubre.

Ostavite komentar