Vranjanci znaju znanje, nema šta!!!
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Znate kako kažu – zdravlje na usta ulazi. Posebno zimi. Sećam se kako su se nekada moja baka i tata sladili slaninom i belim lukom, dok smo mi deca pravili grimase negodovanja. A onda su nam objašnjavali kako je to lek za sve i kako mi nemamo pojma, i da ćemo shvatiti o čemu pročaju kada porastemo.
Odrasli smo davno i razvili posebnu ljubav prema slanini i belom luku. Jedino jelo “moje mladosti” koje nikad neću shvatiti i probati jeste parče hleba namazano mašću i posuto alevom paprikom. Volim hleb, volim mlevenu papriku, volim mast da koristim u kuhinji, ali tu kombinaciju nikada neću razumeti.
Elem, da se vratimo na recept. Ovog puta sam ova dva magična sastojka, slaninu i luk, ubacila u malo lepše pakovanje – u mafine. I ispali su odlično. Jedino savetujem da ih jedete vikendom, kada ne morate da žurite na posao 😉 .
Potrebno vam je:
- 1 jaje
- 6 kašika ražanog brašna
- 3 kašike ječmenog brašna
- 3 kašike heljdinog brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 2 kašike svinjske masti
- 2 čena belog luka
- 70 grama slanine
- 1/2 veze peršuna
- 200 militara kisele vode
Prvo u jednoj činiji pomešate brašna, so, prašak za pecivo. U drugoj činiji umutite jaje, dodate kiselu, svinjsku mast. Peršun iseckajte na sitno, a beli luk izgnječite u presi. Ako nemate presu, iseckajte ga što sitnije. Slaninu isecite na kockice. Ovog puta je nisam pržila, a lepše je kada se malo prepeče. I onda peršun, luk i slaninu ubacite u smesu sa jajima. Sve dobro promešajte kašikom, pa dodajte suve sastojke.
Kalup za mafine namažite sa malo svinjske masti i sipajte smesu. Ubacite kalup u zagrejanu rernu i pecite oko 20 minuta na 220 stepeni. Čačkalicom proverite da li su gotovi. Ako se nešto lepi za čačkalicu, ostavite mafine još malo u rerni.
I ovog puta sam se igrala sa Canonom koji sam dobila. Kako još nisam savladala programe za obradu fotografija, slike i dalje pravim u JPG formatu. Ove slike nisu obrađene, samo sam se igrala sa postavkom i svetlom, što je malo teže ovih dana, jer je napolju stalno sivo.
Ali dobro, polako otkrivam šta sve mogu da radim. Kao što rekoh, biće ovo zanimljiva zima.
Danas sam ih pravila, odlicni su. I jela sam ih uz kiselo mleko. Jedino sto mi se cini da je ovo slozeno jelo pa se ne preporucuje cesto u restrikciji. Svaka cast Ana…
Hvala. Ako jedete bez kiselog mleka, možete i češće 🙂
Pravila sam ih i ODLIČNI su 🙂 . Pekla sam ih u rerni ali sam kupila aparat za galete i mafine pa me zanima da li je neko već probao da ih peče u aparatu i kakva su iskustva.