Mafini sa slaninom i belim lukom

06/12/2015

Mafini sa slaninom i belim lukom

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Znate kako kažu – zdravlje na usta ulazi. Posebno zimi. Sećam se kako su se nekada moja baka i tata sladili slaninom i belim lukom, dok smo mi deca pravili grimase negodovanja. A onda su nam objašnjavali kako je to lek za sve i kako mi nemamo pojma, i da ćemo shvatiti o čemu pročaju kada porastemo.

Odrasli smo davno i razvili posebnu ljubav prema slanini i belom luku. Jedino jelo “moje mladosti” koje nikad neću shvatiti i probati jeste parče hleba namazano mašću i posuto alevom paprikom. Volim hleb, volim mlevenu papriku, volim mast da koristim u kuhinji, ali tu kombinaciju nikada neću razumeti.

Elem, da se vratimo na recept. Ovog puta sam ova dva magična sastojka, slaninu i luk, ubacila u malo lepše pakovanje – u mafine. I ispali su odlično. Jedino savetujem da ih jedete vikendom, kada ne morate da žurite na posao 😉 .

Potrebno vam je:

  • 1 jaje
  • 6 kašika ražanog brašna
  • 3 kašike ječmenog brašna
  • 3 kašike heljdinog brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 kašike svinjske masti
  • 2 čena belog luka
  • 70 grama slanine
  • 1/2 veze peršuna
  • 200 militara kisele vode

Prvo u jednoj činiji pomešate brašna, so, prašak za pecivo. U drugoj činiji umutite jaje, dodate kiselu, svinjsku mast. Peršun iseckajte na sitno, a beli luk izgnječite u presi. Ako nemate presu, iseckajte ga što sitnije. Slaninu isecite na kockice. Ovog puta je nisam pržila, a lepše je kada se malo prepeče. I onda peršun, luk i slaninu ubacite u smesu sa jajima. Sve dobro promešajte kašikom, pa dodajte suve sastojke.

Kalup za mafine namažite sa malo svinjske masti i sipajte smesu. Ubacite kalup u zagrejanu rernu i pecite oko 20 minuta na 220 stepeni. Čačkalicom proverite da li su gotovi. Ako se nešto lepi za čačkalicu, ostavite mafine još malo u rerni.

I ovog puta sam se igrala sa Canonom koji sam dobila. Kako još nisam savladala programe za obradu fotografija, slike i dalje pravim u JPG formatu. Ove slike nisu obrađene, samo sam se igrala sa postavkom i svetlom, što je malo teže ovih dana, jer je napolju stalno sivo.

Mafini sa slaninom i belim lukom 1

Ali dobro, polako otkrivam šta sve mogu da radim. Kao što rekoh, biće ovo zanimljiva zima.



3 komentara

  1. Danas sam ih pravila, odlicni su. I jela sam ih uz kiselo mleko. Jedino sto mi se cini da je ovo slozeno jelo pa se ne preporucuje cesto u restrikciji. Svaka cast Ana…

  2. Pravila sam ih i ODLIČNI su 🙂 . Pekla sam ih u rerni ali sam kupila aparat za galete i mafine pa me zanima da li je neko već probao da ih peče u aparatu i kakva su iskustva.

Ostavite komentar