Doručak za brz oporavak

23/11/2015
Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Mislim da je ovo prva godina da se na slavi nisam prejela, niti sam previše popila. Slatko nisam ni okusila. Ali sam zato ujutru ustala sa bolovima kakve ranije nisam osetila. Dobar deo života mučim muku s leđima, verovatno zato što po ceo dan sedim ispred kompjutera. A ove godine sam htela da pomognem mami i tetki i nisam dala da bilo šta vuku taj dan – ja sam vukla. Pa nda spremala. Pa sam celu noć nosila sestrića. I belaj.

Ceo jučerašnji dan sam provela u krevetu, ipod gomile ćebića, jer naravno nije bilo grejanja. A kako drugačije 22. novembra, ko bi rekao da će biti hladno. Doručkovala sam u 13 sati, i to na silu, da bi mogla da popijem još jedan lek protiv bolova. Danas sam bolje, mada sam jutros iskusila potpuno nov problem sa donjim delom leđa, koji ranije nije postojao. I dok sad pišem ovo, osećam kako taj deo giri.

Ali nov je dan, idemo dalje. Po navici – doručak. Ali baš jak, jer sam juče jedva nešto pojela.

Domaća lepinja, kajmak i kajgana sa Carnex-ovom slaninicom.

Kajgana u lepinji 2s

Za lepinju vam je potrebno:

  • 4 kašike ražanog brašna
  • 4 kašike speltinog brašna
  • 3 kašike heljdinog brašna
  • 3 kašike ječmenog brašna
  • 1 kašika kima
  • 1 ravna kašičica morske soli
  • 1 puna kašičica praška za pecivo
  • 1,5 kašika maslinovog ulja
  • malo manje od 2 dcl kisele vode

U činiji pomešajte brašna, prašak za pecivo, so i kim. Dodajte ulje i kiselu vodu. Promešajte kašikom. Dobićete jako gustu smesu koju možete da oblikujete mokrim rukama. Formirajte disk i stavite ga na pleh na koji ste stavili pek papir. Ubacite pleh u zagrejanu rernu i pecite na 220 stepeni oko 15 minuta. Uvek moram da mapomenem da je moja rerna slaba i zaslužila je remont. Pa vi prilagodite temperaturu vašoj rerni.

Ovakav doručak je najbolje praviti ako imate staru lepinju, zaostalu od prethodnog dana. Isečete joj vrh, odvadite malo unutrašnjosti. Tu unutrašnjost sam mazala kajmakom. Oni koji su u restrikciji, kajmak treba da preskoče.

Kajgana u lepinji 3s

Možete da stavite malo putera ili ajvara.

Iseckajte slaninu, meni je ova Carnex-ova super za prženje za razliku od mnogih koje se maltene skroz istope. Propržite slaninu u teflonskom tiganju, dodatna masnoća vam nije potrebna. Kada se zarumeni, preko nje sipajte razmućena jaja. Nemojte da solite ako je slanina dovoljno slana, a obično jeste.

Kajganu uvek spremajte na niskoj temperaturi. Kada bude gotova, naunite lepinju. Ukoliko je lepinja stara, možete zajedno sa kajganom da je prebacire u rernu na 5 minuta. Samo da se zagreje.

Prijatno!

 Ostavite komentar