8 neočekivanih stvari koje su se desile prelaskom na hrono ishranu

22/04/2015

6 stvari koje nisam ocekivala-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kada sam počinjala sa hrono ishranom očekivala sam da ću jesti zdravije, da ću smršati, da ću bolje izgledati. Ali nisam očekivala neke druge stvari, koje su se u međuvremenu desile. Ovaj tekst san davno napisala ali sa mnogo manje stavki. Sada sam ih, posle tri godine, revidirala:

1. Pronašla disciplinu

Konačno je imam u životu. Ranije sam sve radila ad hoc, haotično, išla iz minus beskonačno u plus beskonačno. Sama činjenica da sam strogo odlučila da se pridržavam nekih pravila, i to bez greške, je donela promene na svim poljima u životu. Nisam baš u svemu disciplinovana 🙂 , ali sad barem znam da mogu da budem. I naučila sam bolje da planiram.

2. Odvikla sam se od žvaka

Hrono ishrana zabranjuje grickanje i žvakanje između obroka. I ja sam odlučila da to, kao i sva ostala pravila, strogo poštujem. Za dva i po meseca moje restrikcije možda sam tek nekoliko puta stavila žvaku u usta. I to u nekim baš hitnim slučajevima, tipa: najela sam se luka, a moram hitno sa nekim da se vidim. Kada sam izašla iz restrikcije, žvake mi skoro nisu ni padale na pamet. Sada ih povremeno žvaćem, ali se dešava da između dve žvake prođu dani, a ponekad i nedelje, a ne kao ranije – minuti.

3. Telo je počelo ujutru da traži toplu vodu

Kafa1-s

Nekada sam pila dve ogromne kafe ujutru. Jednu veliku šolju pre šetnje sa psima, jednu posle, pa doručak. Sada ni ne pomislim na kafu dok ne doručkujem. Posle doručka volim da popijem crnu i jaku. I da baš uživam u njoj.

4. Zamena ukusa

Kada mi se tetka pridružila u ovom načinu ishrane, počele smo da doručkujemo zajedno. Kada bi završile, tetka bi pitala “Da nam zakuvam po jednu”. A kako u kući ne drži nes kafu, pile smo tursku. Posle jedno nedelju dana ispijanja kafe kod nje, skuvala sam sebi nes kafu. I uopšte mi nije prijala. Ne znam šta je bilo u pitanju, možda prezasićenje od ranije. Sada je pijem, kao i tursku kafu i nemam problem s tim. Slično se dešavalo i sa nekim drugim namirnicama, zato i volim što raznovrsnije u životu.

5. Počela sam da pijem kiselu vodu

Ranije skoro i da je nisam pila. A kada jesam, to je uglavnom bilo sa nečim, kao na primer sa belim vinom u špriceru. Ostavljala mi je neki metalan ukus u ustima i nije mi prijala. Sada mi je organizam traži, zašto – ne znam. Ne pijem je u ogromnim količinama, ali svaki drugi dan imam potrebu da popijem makar onu malu flašicu. I baš mi prija.

6. Upoznala zanimljive ljude

Kako to obično ide kada nađete novu sferu interesovanja – odmah nađete i nove ljude. A u ovom mom slučaju – mnogo njih, jako zanimljivih. Naša mala druženja, što na internetu, što uživo, postala su ozbiljan pokret. Neko će reći sekta, ali ne, to nije to. Zajedno smo jedni drugima ogromna podrška i to se ne zaboravlja i ne napušta. Pa čak i kada se ishrana napustili ili neko skrene sa nje, našu zajednicu retko napušta.

7. Napravila sam uspešan blog

I da, napravila sam blog, koji je jako uspešan. Kada sam krenula sa novom ishranom, tome se nisam nadala. Mislila sam da ću samo smršati, nisam ni slutila kakva je avantura ispred mene. Hobi je na kraju postao posao. San svake osobe.

8. Izdala sam 6 kuvara za dve godine

Ni ovo nije mala stavka. I nikada ranije ne bih ni pomislila da ću izdati jednu, a ne šest knjiga i to za jako kratko vreme u životu. Nikada ne znate šta moe da se desi. Eto, meni je manja promena ishrane promenila ceo život.14 komentara

 1. Pa posle svega nabrojanog, meni je najlogičnije da u tački br.8 piše upoznala sam nekog posebnog i priprema se venčanje, naravno sa hrono menijem 🙂

 2. Slažem se da je disciplina jedna od najboljih stvari u hrono ishrani, ona gde uspevamo da sami sebe pobedimo kad su neke bezvezne navike u pitanju.
  Najtužniji mi je deo dana kad prođe doručak pa moram da čekam do sutra da bih se bez griže savesti razvalila od jela, a onda ustvari oko ručka shvatim da nisam ni previše gladna (ipak jedem), a za večeru se već osećam k’o oni prirodno vitki ljudi što nisu nikad gladni (al prezalogajim opet po propisu)..
  Još jednom, hvala za ovaj divan blog! 🙂

 3. Molim odgovor na temu meda….. zašto se baš uopšte ne spominje med kao kvalitetan/nekvalitan proizvod za prehranu u okviru hrono ishrane, ali baš ni u tragovima…. vrlo čudno, pa bih volela da znam zbog čega.

  HVALA UNAPRED!

 4. Cestitam Ana ,ri si stvarno zene zmaj. I moja podrska da uspem,hvala ti na tome sto nam pomazes. Zahvalna sam ti na svemu i da uspem i ja da istrajem na hrono i prvenstveno popravim svoje zdravlje a posle njga i izgled.????

 5. bravo za sve pogotovo ono za sektu.Ja sam pre 3 dana poslovno bila u BG u 12 30 sa malo zakashnenje zbog rada na autoput bus Nish ekspres Skopje Beograd cekali me po dogovori moji dragi fb prijatelji iz” Zdrava kichma ‘ ul.Knez Danilo zavrsim posao i prosetam .Slucajno ili ne naletim na pekaru Hleb i kifle.Ete sto ti je facebook ne poznajemo se ni licno a dajemo si smernice u ovo brzo vreme ipak FB nam daje pravce zajedno sa vama Ana.Iako sam imala rucak za poneti hrono razumese kupila jednu pogachicu hrono sa cvarcima bila je odlicna hvala na sve savete i sve najbolje vam zelim

 6. Mogu ti reći Ana, već je 7 sedmica a ja još uvijek uzivam u restrikciji. Nisam još došla do zeljene kilaze, ali se barem hranim zdravo. Promjene se itekako vide, ali polako. Čovjeku malo treba, a to malo napravi veliku razliku u zivotnom stilu, pogotovo zdravim navikama i podršci. Čestitke na blogu i mnogobrojnim receptima. Nadam se da ću se jednoga dana dočepati koje knjige.

Ostavite komentar