5 razloga zašto treba da volite jaja, posebno ako mršavite

02/02/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Kakva jaja volite? Pržena, na oko, kajganu, kuvana…..

Jaja spadadaju u jednu od najbogatijih namirnica na svetu i evo nekoliko tazloga zašto treba da ih obožavate, posebno ako želite da dovedete zdravlje u red, a i kilažu.

1. Jaja su najhranljivija stvar na svetu

Jaja su prebogata zdravim sastojcima,  nutrijentima. U sebi sadrže kvalitetne proteine, dobre masti, vitamine i minerale. I još ponešto. Najbogatija su vitaminom B12, B2, A, B 5 i selenom. Jedno veće jaje ima oko 70 kalorija, a poprilično upotpuni obrok i zasiti. Ali zato treba jesti cela jaja jer se najviše kvalitetnih sastojaka nalazi u žumancetu, dok je belance sastavljeno uglavnom od proteina.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

2. Jaja pomažu u borbi sa lošim holesterolom

Naša jetra svaki dan luči holesterol. I ako jedemo hranu bogatu holesterolom, posebno ujutru, naša jetra će lučiti manje holesterola, jer će dobar deo dobiti hranom. Isto važi i za mastan sir, zato ga autor hrono ishrane najviše i preporučuje ujutru. Ipak, s tim treba biti malo i oprezan jer je svaki organizam drugačiji pa kod nekoga može doći i do skoka lošeg holesterola, mada se onima na hrono ishrani to desi uglavnom samo privremeno. Prema nekim istraživanjima, jaja zapravo podižu dobar holesterol. Oni koji treba da obrate posebnu pažnju su dijabetičari, jer kod nekih jaja mogu da podignu šećer.

3. Jaja hrane mozak

U njima se nalazi i sastojak koji se zove holin, baza kompleksa vitamina B. Manjak holina je povezan sa neurološkim problemima, bolestima jetre i kardiovaskularnim sistemom. Posebno je važan za trudnice

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

4. Jaja pomažu izgradnji mišića

Već sam gore navela da su puna proteina, ali i amino kiselina, od kojih su neke esencijalne, odnosno naše telo ne može da ih proizvede i moraju se uzeti hranom. A smatra se da su jaja jedan od najboljih izvora.

5. Jaja za doručak pomažu u gubljenju masti

Prema Setajati indeksu (zasitnosti određenih namirnica) jaja su jako visoko na listi. Postoji studija u kojoj su žene za doručak jele isti broj kalorija, ali je jedna grupa jela ujutru jaja a druga peciva. Ona grupa koja je jela jaja je u toku dana jela manje stvari, jer su te žene bile duže site, što je rezultiralo i boljim gubitkom kilograma. Grupa koja je jela jaja je imala 65% bolji rezultat u mršavljenju i 34 % bolji rezultat u sužavanju struka.

Pročitajte još:

Jaja na puter tostu

Namaz od jaja

Paprena jaja s kimom

Crvena jaja sa slaninom

Kajgana sa pestom od spanaća

Punjena jaja

Zapečena jaja s palentom

Jaja u pečurkama

Začinjena jaja iz rerne

Poširana jaja

 

Izvor podataka: healthline.com2 komentara

  1. Obožavam jaja na sve načine! Da li ponekad mogu cela da se pojedu za večeru? I zanima me da li se hrono princip ishrane može slobodno primenjivati i u trudnoći? LP

Ostavite komentar