5 razloga zašto sam napisala postan kuvar

27/11/2017

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Prvi razlog za stvaranje nove knjige je onaj i najočigledniji. Sutra počinje Božićni post koji će trajati šest nedelja. I mnogi ljudi iz našeg okruženja će postiti, jer poštuju svoju veru i porodičnu tradiciju. Ali verski post nije jedini razlog zašto sam se odlučila na ovaj korak. Meni lično je zaista važno da se hranim raznoliko i koliko god je moguće zdravo. I da imam opcije u životu.

Meso, kao glavna namirnica u hrono ishrani, nije uvek najbolji izbor, posebno ako nemamo domaće. Kvalitet onoga što kupujemo u Srbiji je uvek bio upitan. I sigurna sam da su određene biljne namirnice, kao što je naš domaći pasulj, boranija, sočivo ili grašak manje tretirane određenim supstancama nego sjajno i lepo voće i povrće koje kupujemo, kao i meso koje na ovoj ishrani trošimo u neverovatnim količinama.

  • Podrška onima koji poste verske postove

  • Podrška što raznovrsnijoj ishrani

  • Vodič za one koji su, iz bilo kojeg razloga, pa i moralnog, odlučili da ne jedu meso

  • Podsetnik da restrikcija nije isto što i hrono ishrana i da treba malo proširiti vidike i spisak namirnica

  • Ideje za jela za one koji uopšte nisu na hrono ali biraju namirnice koje nisu životinjskog porekla

Namirnice koje se generalno ne koriste u restrikciji, ali su jako preporučene van restrikcije i u vreme posta, čak i za one u najstrožoj fazi mršavljenja, obiluju bogatim sadržajem, a pre svega vlaknima.

Treći razlog za pravljenje ove knjige su svi oni naši prijatelji koji su odlučili da ne jedu meso, bez obzira da li se radi o zdravstvenom ili moralnom aspektu. Sve je više onih koji jednostavno ne žele da jedu životinje. A ja imam veliko poštovanje prema onima koji su se na takav potez odlučili iz humanih razloga. Za to treba biti karakter, pa čak sebi i uskratiti određene nutrijente iz poštovanja prema životinjama. Svaka ova odluka, da li moralna ili verska je nečija privatna stvar i o tome ne treba diskutovati, treba jednostavno poštovati. I pomoći tim ljudima da budu jednako kreativni sa hranom kao i svi ostali.

Sva jela u knjizi mogu da posluže i kao glavno jelo, prilog ili dodatak i onima koji nikad ne poste

 

Četvrti razlog je da podsetim ljude da na hrono ishrani može skoro sve da se jede, da je jako malo namirnica zapravo zabranjeno i da ne treba sve gledati kroz prizmu restrikcije.

Peto i ne najmanje bitno je moja želja da odvratim i one koji nisu na hrono od loše hrane. Za većinu onih koji poste je najočigledniji izbor pekara i kifla bez putera ali obično sa puno margarina i ostalih nezdravih biljnih masnoća. Da ih podsetim šta sve mogu da jedu, a da ne upropašćavaju sebi zdravlje.

Kako doći do kuvara “Posna hrono kuhinja”

Knjiga se prodaje na svim trafikama koje nose naziv “Moj kiosk”. U pitanju je najveća prodajna mreža u Srbiji i ima ih u svakom gradu. Prepoznatljivi su po crnoj boji i crveno – belom logou.

Takođe, kuvar možete da poručite i online, trenutno se prodaje na sajtu www.nonstopshop.rs  . Takođe, knjigu možete da poručite i telefonom:

011/33-34-773

011/33-34-681

011/33-34-728

011/3334-794!

Radnim danima 8-18h, subotom 10-16h.

Kuvar u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji

Knjigu možete da kupite i na trafikama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. Potražite ga na kioscima na kojima se inače prodaje dnevni list “Blic”, pošto je u pitanju isti distributer.

Raspitajte se kod prodavaca. I nadam se da će vam se knjiga dopasti!

Oni iz Beograda su dobrodošli na promociju koja će u sredu biti održana u restoranu Lonče na Dorćolu, ulica Braće Jugovića od 4 do 6.

 

 Ostavite komentar