4. dan restrikcije, moram da obratim pažnju na unos vode

21/04/2016

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Dragi dnevniče,

moram priznati da mi ova krug restrikcije ide mnogo lakše nego prvi. Valjda zato što znam sva pravila. I četvrti dan je protekao kao podmazan.

A sad šalu na stranu, stvarno mi ide ok.

DORUČAK

Guscije jaje 2 s

Gučije jaje na oko (malo sam eksperimentisala pa se razočarala)

Hrono hleb

Ajvar

Ćureća prsa

Pogledajte kako je izgledao doručak 4. dana nove restrikcije.

RUČAK

Salata sa kuvanom pastrmkom 2 s

Salata sa kuvanom pastrmkom i pestom

Pogledajte recept.

VEČERA

Corba sa piletinom i mladim listom celera s

Čorbica sa piletinom i mladim listovima celera.

Pogledajte recept.

Opet sam popila samo jednu kafu i to posle doručka, nekih dvadesetak minuta kasnije. Malo sam razvukla satnicu, večeru sam imala sa 6 sati razmaka. Što je ok. Ali sam opet podbacila sa unosom vode, mislim da nisam popila dovoljno, verovatno ni litar. To je nešto na šta ću morati dobro da obratim pažnju. Splasla sam u licu i rukama i rekla bih da idem dobrim putem.2 komentara

 1. Pozdrav, Ana!
  Najpre da kažem da mi se sviđa ovaj dnevnik re-restrikcije, vrlo je zanimljivo pratiti i ”ukrasti” poneku ideju.
  Interesuju me dve stvari.
  1. Ovo oko kafe – znam da je po PE-ES-u da je pijemo pola sata posle doručka i ručka, međutim vidim da je kod vas ovde bilo 20 minuta nakon obroka, a ako se dobro sećam pre neki dan ste napisali da ste kafu popili posle 15 min. Dakle, možemo li da je popijemo +/- 15-20 minuta ili da se ipak pridržavamo onih pola sata? Osim toga, negde sam pročitala da je jednoj hronerki u centru dr. Gifing bilo preporučeno da razmak između obroka počne da računa od trenutka kada je popila kafu, što mi opet pravi malo nedoumica oko satnice.
  2. Ovde ste za večeru imali čorbu, a opet koliko znam, ne treba preterivati sa unošenjem tečnosti za veme obroka. Dakle, koliko otprilike ta čorba sme da bude tečna?
  Što se vode tiče – moje iskustvo je da organizam treba navići na veće količine vode, pa će onda on sam tražiti i terati vas da uzimate onoliko vode na koliko je navikao. To je najlakše postići time što ćete početi da pijete iz veće čaše. Ja popijem bar 3l dnevno, ponekad i više i stalno vučem neke flašice sa sobom.Doduše ima dana kada ne ispunim ”kvotu” pošto izbegavam da pijem vodu ako idem negde na put. Osim toga, primetila sam baš juče ili prekjuče da mi je kisela voda postala ”bljak” – jednostavno mi ne prija, mogu samo čistu ”česmovaču” ili limunadu.
  Sve najbolje!

  1. 1. Negde u uputstvima stoji 15 minuta, negde pola sata. Od kako sam više puta naišla na te različite informacije, prestala sam da čekam pola sata jer mi je lepše kada kafu popijem bliže obroku. Bitno je da se ne pije mnogo posle obroka jer onda može da se doživi kao užina. Ovako nekako uđe u obrok. Zato se satnica računa od popijene kafe a ne poslednjeg zalogaja.
   2. Pravilo da za vreme jela ne bi trebalo unositi tečnost nema veze sa hrono, važi oduvek. Ali ne bih rekla da se to odnosi na supe i čorbe koje u sebi imaju gomilu hranljivih sastojaka za razliku od vode. Jelovnik bez supa i čorba je, po meni, van pameti. U supama uvek imate ili neko povrće i meso. Čorbe su same po sebi gušće, potaži baš gusti po svojoj definiciji.
   I hvala za savet za vodu.

Ostavite komentar