Kuva i piše: Ana Ćubela Više puta sam pisala o humusu …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Milim da ne poznajem nijednu osobu koja ne voli da umače. Bez onzira na to da li se radi o dobroh hlebu, štapiću, piti, proji, povrću…. Šta god da je, svi volimo da umačemo ili širokom sipamo preko jela. Samo zamislite vruće testo kako rzkom ubacujete u smesu i pevušite u sebi.
I mislim da smo samo u poslednjih šest meseci napravili barem 100 najrazličitijih varijanti.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Sad u nedelju smo pravili mlečne umake / namaze. Jer uz pitu s mesom ništa bolje ne ide.
Pogledajte kako smo ih pravili:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/246036816274043/
Jedan je bio s kiselim mlekom, jedan sa feta sirom a jedan s pavlakom. Za svakga po nešto. I sva tri namaza su i za one koji su u strogoj restrikciji, samo ne bi trebalo da ih jedu odhednom.
Namaz s fetom i paprikom
- 250 gr fete
- 1 crvena paprika šilja
- 1 zelena ljuta paprika
- Malo maslinovog ulja
- Biber po ukusu
Paprike očistite i isečete a zatim stavite u blender. U mom slučaju u pitanju je Bosch-ov Maxo Mixx. Moj najbolji drug u kuhinji. Jedino kuvalo za vodu češće koristim od njega, jer svako jutro pijem toplu vodu. Poglešno sam rocenila situaciju pa sam sastojke stavila u veliku posudu, iako bi namaz mnogo brže bio gotov u maloj. Ali svi mi pogrešimo ponekad. Zato i volim ovog Boška, kako ga zovemo od milja, jer ima sve žive opcije i mogućnosti.
Elem, da se vratimo namazu. Sve sastojke potrpate u posudu, zatvorite je i meljete dok ne dobijete jednaku smesu. Feta je obično dosta slana, tako da vam soli neće biti potrebno. A što se začina tiče, dodajte šta god želite.
Umak s kiselim mlekom i spanaćem
S obzirom na to da je u pitu s mesom išlo i kiselo mleko, ovaj umak se najbolje slaže sa njom i za one koji su u najstrožoj restrikciji. Kiselo mleko unutra, kiselo mleko spolja.
U zavisnoti koliko vas jede, potrebne su vam jedna manja čaša ili dve.
- Kiselo mleko
- 2 – 3 šake bebi spanaća
- 1 – 2 čena belog luka
- Prstohvat morske soli
- Biber po ukusu
Kiselo mleko stavite u činiju, spanać malo iscepkate i dodate, kao i začine. I sve lepo promešajte. Po umaku sam posula i goranski začin na koji sam se navukla.
Namaz s maslinama
Ovaj namaz ide savršeno i uz prešečen hleb s nečim suhomesnatim. Mis mo ovog jutra imali i šta da meznemo – suvi Kosmajska ramstek.
- 1 čaša pavlake (cca 180 gr)
- šaka maslina
- 1-2 manjeg crvenog luka (ili ceo ko voli luk)
- Prstohvat morske soli
- Biber po ukusu
Crveni luk oljuštite i iseckajte što sitnije možete. Masline takođe na što sitnije. A zatim sve pomešajte s pavlakom, po želji dodajte limunov sok a zatim i začine. Sve promešajte i ukrasite po vrhu s maslinama i lukom. Koristila sam zelene masline jer sam njih imala u kući, ali mislim da bi bio lepši sa crnim. Pa isprobajte obe verzije.
Ništa prostije, a ništa ukusnije.
Pročitačitajte još:
Pita(c) s mesom
Prijatno!