3 razloga zašto bi trebalo da pijete kafu

18/07/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Kada je u pitanju kafa, volim crnu i jaku.

I nikad je nisam sladila, čak ni kada sam bila tinejdžerka. Niti sam u nju dodavala mleko. Ili šlag. Ili bilo šta slično. Ne volim da mi nešto kvari ukus kafe.

I tog jutarnjeg rituala se nikada neću odreći. Kada ustanem topla voda, zatim doručak, a onda kafa. U zavisnosti od toga koliko imam vremena, jedna do dve šolje. Uglavnom dve, da se ne lažemo. Ovih dana je pijem na terasi, među cvećem, radeći na svom tenu. U pauzama kiše.

Oduvek sam pila sve vrste kafa, ali sam domaću, ili takozvanu tursku kafu, vratila na velika vrata kada sam počela sa hrono ishranom. Jednostavno mi je najviše prijala. I tako je i sada, četiri godine kasnije.

Zanimljivosti

Postoji nekoliko naučno dokazanih stvari zašto je kafa dobra.

 

1 .Čini vas energičnijim i visprenijim

Kofein, najjači stimulans koji se nalazi u kafi, blokira adenozin koji prouzrokuje pospanost. Kada se to desi, neki drugi neurotransmiteri, kao što je dopamin, rastu. Brojna istraživanja pokazuju da kofein na taj način pozitivno utiče na memoriju, budnost, vaše reakcije…

2. Puna je antioksidanasa koji vas čuvaju

Nije neobično što za kafu mnogi naučnici kažu da je jedno od najzdravijih pića na svetu jer ima veliki broj antioksidanasa u sebi koji se konstantno bore sa slobodnim radikalima u našem telu.

3. Od kafe možete biti srećniji

Studija koja je 2011. godine urađena u Harvardskoj školi javnog zdravlja (Harvard School of Public Health) pokazala je da žene koje piju kafu smanjuju rizik od depresije za 20 odsto.

 

Kafu i danas kuvam u staroj džezvi, onako kao me je baka naučila. Kada voda provri, odlije se deo u šolju, a zatim dodaje kafa. Kašičica po kašičica. Onda se džezva vrati na ringlu i kafa mora tri puta da provri. Zatim se zalije onom preostalom vodom i sipa u šoljice (ili šolje, kako ko više voli). Malo u jednu, malo u drugu, da bi u svakoj bilo “kajmaka” po vrhu.

Baka je nekada mlela kafu, i dan danas imam taj stari, ručni mlin u kući. Samo ga sada koristim kao ukras, jer kupujem već samlevenu.

I od kada sam probala kafu i napravila je sama sebi po prvi put, ne dozvljavam da mi neko ukrade taj jutarnji zen. Nekada sam je pila čim otvorim oči, sada uživam u njoj posle doručka. I ne postoji teorija da je preskočim. Ako treba, ustanem ranije, samo da bih ugodila sebi. Davno sam shvatila da je to, ujutru ukradeno vreme od svih ostalih obaveza, neprocenjivo.

Ovih dana ujutru meračim sa “brazilkom”, odnosno Doncafé Single Origin Brazil. Ima jačinu koja meni odgovara,  ne moram da sipam po četiri kašičice da bih se zadovoljila. U pitanju je arabika, ekskluzivnija vrsta kafe, a oznaka Single Origin je zapravo dokaz da zaista dolazi sa određenog geografskog položaja.

Egzotika u šoljici

Proizvodnja kafe je prvo počela u Arabiji, odnosno na Arapskom poluostrvu, negde u 15. veku, i odatle vuče ime – kahva. Sada se proizvodi u 70 zemalja sveta, ali jedna od najboljih na svetu dolazi iz brazilske regije Mogiana, odakle dolazi i ova kafa.

Mogiana se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine, a sama kafa se uzgaja na vulkanskom tlu, pa možda baš zato i ima specifičanu aromu.

Ja ovih dana sedim na svojoj nadmorskoj visini, odnosno terasi na vrhu zgrade i uživam u svojoj džungli. Posle šetnje s psima i doručka, zavalim u stolicu sa jastucima, okruženu cvećem, ispijam gutljaj po gutljaj kafe, uživam u mirisu i sanjam predele koje ću jednog dana obići. Volim egzotiku pa je i Brazil na tom spisku.

Ponekad zamislim jedan od silnih vodopada koji se nalaze u zelenilu Brazila. I vidim ga baš tu ispred mene.

Kao, na primer, ovaj:

I tako prođe prva šoljica kafe. Drugu sipam dok sedam za kompjuter. Najviše radim ujutru, kada mi je glava najbistrija. Bez obzira na to da li sređujem fotografije, pišem recepte ili novu knjigu. Iako sam po prirodi dešnjak (desnoruk), onda kada radim za kompjuterom, kafu uvek pijem levom rukom. I nikada je ne držim za ručicu, već šolju obuhvatim dlanom. Stvar navike valjda.

Gutljaj kafe, nekoliko redova teksta, pa pogled kroz prozor. I tako redom, svako jutro.

Koji su vaši omiljeni rituali?3 komentara

  1. Ne vidim nista u sTarinskoj pripremi kafe ,kao ni u vodenici za kafu vec u samom ukusu dobre “turske kafe”ILI nes KAFE KAO ODLICNE ZAMENE.,Jutarnja kafa mi je najposebnija jer me ,pored raznih osporavanja,razbudjuje.

Ostavite komentar