Kuva i piše: Ana Ćubela Da mi je neko rekao da …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Počeo je Božićni post za pravoslavne vernike. I zbog njih, da bi imali ideju šta lepo i kvalitetno da jedu pravim ovaj spusak. Ali ne samo za njih, već i za sve ostale koji makar ponekad odmaraju od životinjskih masnoća i proteina. Ili takav dodatak imaju uz njih.
Na blogu ima dosta posnih jela, ali se meni ovih 20 izdvajaju. I većina može da se spremi na vodi.
A pre njih, Marijin recept za majonez od indijskog oraha:
Potrebno vam je:
- 2,5 dl indijskih oraha
- 1 kašika limunovog soka (ili prema ukusu)
- 1 kašičica senf praha ili mlevenih sjemenki slačice
- 1 dl maslinovog ulja
- so
- biber
Indijske orahe ostaviti potopljene u vodi preko noći ili minimum šest sati.
U blenderu staviti ocijedjene indijske orahe, dodati vodu i blendirati koji minut. Kad se smjesa zgusne dodati ulje, prah senfa, so, malo bibera pa nastaviti sa blendiranjem dok smjesa ne postane kremasta.
Majonez možete čuvati do pet dana u frižideru.
Iako je ovo zdrava varijanta majoneza ne treba pretjerivati. Ponekad van restrikcije ili tokom posta možemo da se častimo.
Ko želi intezivniji ukus može da doda i dijon senf.
Da biste videli recepte, kliknite na naslove.
1.
Posna musaka
2.
Plavi patlidžan sa paradajzom i bademima
3.
Posna, a bogami i vegan lazanja
4.
Posne projice sa akva – fabom
5.
Može za doručak, može za ručak: Pisto
6.
Suve paprike s kiselim kupusom
7.
Rolnice sa ribom
8.
Tahini lepinje
9.
Pašteta od oraha
10.
Posna pašteta od pečuraka i badema
11.
Otkrovenje: Pašteta od heljde
12.
Pituljice sa pečurkama i prazilukom
13.
Najlakši način da se naprave palačinke bez jaja
14.
Šampinjoni punjeni spanaćem
15.
Začinjen karfiol sa bademima
16.
Sirovi ajvar sa tahinijem
17.
Sos od crvenog sočiva
18.
Vege burgeri od leblebija i kinoe
19.
Na vodi posna pizza
20.
Pesto od koprive, sardine i rena!