2 u 1: Zapečene paprike sa sirom i suhomesnatim

08/01/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Najrađe bih kao meda, kada počnu zimski dani, zaspala najdužim snom i probudila se „….nekako s proleća“. Što se mene tiče ovo godišnje doba stvoreno je nekom greškom, jer se mala ekipa iz Matrixa zaigrala i pritisnula pogrešno dugme. Jedino što bih iz perioda „novembar – mart“ izvukla kao „može da prođe“ je poneka zimska hrana u vidu podvarka, eventualno sarme, obavezno prebranca i neizostavnih suvih paprika…ne znam evo i mozak mi se smrzao na ovom minusu, pa ni zimskih jela ne mogu da se setim. Mislim sva ova jela, zamrzivač je tu, možemo da pravimo i leti, ali kome pada napamet da pali rernu na 30 i kusur i uz sve to jede ovu tešku hranu. Zimi moramo da se zagrejemo, pa mi je logično da to bude kalorično, vruće i, ako mene pitate, ljuto. Ali i to može leti.

Suve paprke su meni zaista asocijacija na zimu. Mislim ima ih i leti, po nekim štekovima, ali onako punjene tonom praziluka, eventualno sa malo pirinča koje protrčava, za sve one vanrestrikcije i obilati prekrivene kiselim kupusom pa dobrano zapečene u rerni….idilična hrana. Ipak te suve paprike mogu da se pune i prebrancem, kiselim kupusom, a nemojte zaboraviti da sem za ručak, mogu da se nađu na vašem tanjiru i za doručak punjene sirom, pavlakom, suhomesnatim….

Pogledajte kako smo pravili paprike:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/774728562865404/

Pre nekoliko dana već je bilo dobrano hladno, ali ne i u minusu kao sada, morali smo da se zagrejemo, pa smo nedeljni Pidžama doručak rešili da skoro sve bude vruće, iz rerne. Moja tetka Mirče je pravila sada već čuveni hleb sa plotne, kod mene je moram priznati dva puta ispala pogača sa plotne, uporno odbijajući da naraste kao Mirina. Milica je malo „rashladila“ stvar sa dva posna namaza, a ja sam im zaslanila doručak vrelim punjenim suvim paprikama zapečenim u rerni.

Broj paprika izaberite u zavisnosti koliko želite da nahranite duša. Prema ukusu dodajte još neke začine ili menjajte kombinacije punjenja, ali evo šta smo mi odabrali.

Varijanta 1:

  • feta sir
  • mladi sir
  • bilo šta od suhomesnatih proizvoda, mi smo koristili Kosmajska suvomesnati miks

Varijanta 2:

  • feta sir
  • mladi sir
  • praziluk
  • mirođija
  • nana

Oni koji su u strogoj restrikciji mogu da koriste samo jednu vrstu sira

Suve paprike prvo poparite ključalom vodom. Ja ih bukvalno držim 30 sekundi da se sterilišu, malo omekšaju, ali ne pocepaju. Zatim izmešate dve vrste sira. Za one u restrikciji, ovo jelo je dozvoljeno jednom u dve nedelje, zbog mešanja dva mlečna. Takođe možete paprike puniti i samo mladim sirom ili mladim sirom i pavlakom. Zatim dodajte proprženo suhomesnato meso, mi smo imali suhomesnati mix Kosmajske.

Drugo punjenje počinje isto kao i prethodno, izmešajte dve vrste sira, dodajte sitno seckani praziluk, zatim seckanu mirođiju i nanu. Nema potrebe da solite ni jedno punjenje, jer je u našem slučaju feta bila dovoljno slana. Zatim pažljivo punite suve paprike i ređajte ih u podmazanu vatrostalnu, zemljanu posudu ili pleh. Možete ostatak fila da premažete preko paprika. Tako napunjene idu u vrelu rernu na 15-tak minuta. Procenite kada je sir malo popustio i istopio se ( za sladokusce i one van restrikcije možete u fil dodati i neki kačkavalj).

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Obavezno sačekajte da se malo prohlade, a ne kao mi da Mirin hleb onako krckav i vruć, umačete u fil iz vrelih paprika. Ali zima je, valja se ugrejati….To što smo se site ismejale je bonus za naše trbušne mišiće, a i zabavna taktika zagrevanja organizma.

Što se mene tiče, da nema ovakvih jutara sa dragim osobama, puno smeha i dobrom hranom, zaista bih prespavala kao onaj meĐeĐ sa početka priče.

Prijatno vam bilo i uživajte.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar