100 % restriktivne lepinje. I to mekane

23/09/2015

Jutarnje lepinje 5 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Više me je sramota da postavljam recepte za brze lepinjice. Sve se prave po istom principu: neko jaje ili mlečno (a može i bez oba), malo kisele, praška za pecivo ili sode, semenke po želji. Nema tu neke pameti, sve se smuti, samo se bira gustina. Ako hoćete više i ispupčenije lepinje onda gledate da vam smesa bude gusta da možete da ih oblikujete. Ali su one obično i suvlje. Ako želite mekše, onda napravite malo ređu smesu, ali će one tada biti niže jer će se testo blago razlivati. I to je. Svaka kombinacija brašna je moguća.

Ja sam ovog jutra zamesila 100% restriktivne lepinje koje se slažu sa svime. A to znači da su bez jaja i bez bilo kakvog mlečnog proizvoda. Totalno strejt.

Ubacila sam možda čašu i po (od kiselog mleka) brašna, pomešala sam ražano, ovseno i heljdino. Dodala malo morske soli, malo manje od pola kašičice sode bikarbone i dodavala kiselu vodu. Nisam mnogo, možda jedan decilitar. Kada sam bila zadovoljna gustinom, dodala sam dve kašičice limunovog soka. Htela sam da dobijem fine, mekane lepinje i zamesila sam ovo:

Jutarnje lepinje 6 s

Kao kada su plačainke u pitanju, dodajtee brašna i vode sve dok ne dobijete željenu količinu i gustinu. Jedino ako baš pravite za armiju ljudi, povećajte i sodu bikarbonu i limunov sok. Ja na 500 grama brašna stavim dve ravne kašičice sode, i 4 do 5 kašičica limunovog soka. To mi je glavna mera, pa u osnosu na to smanjujem ili povećavam u zavisnosti od količine brašna.

Kašikom sam vadila smesu na pek papir i posula ih kimom i krupnom morskom solju. Fantastičan spoj.

Jutarnje lepinje 4 s

Pekle su se oko 20 minuta u već zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Nisam čekala da budu gotove, već sam napravila namaz. Uzela sam malo pečenog plavog patlidžana od prethodnog dana (šta da radim kad ga volim), ubacila ga u blender, dodala malo maslinovog ulja, sitnog sira, soli, kumina i malčice belog luka. Tek toliko da zamiriše, a da posle jela ne mirišem i ja. I sve zavrtela nekoliko puta.

Jutarnje lepinje 3 s

Lepinje su bile gotove kad i namaz. Sve sveže, vruće za doručak. Dok si rekao keks. Ili već nešto slično.

Jutarnje lepinje 1 s

Prijatno!



7 komentara

    1. Bilo bi najbolje ako bi svako testo odstajalo nekoliko sati, zbog fitinske kiseline. Ali zbog samo recepta ne mora, mogu i odm,ah da se prave.

  1. Ja ih upravo pecem vec vise od pola sata i jos uvek su unutra nepecene… a i stavila sam skoro 2dl kisele vode jer nisam drugacije mogla da umesam smesu, sa 1dl-om je bilo jako suvo…
    Savet?

    1. Svako brašno je različito i različito upija vodu. Bolje da krenete sa manjom količinom. Ako stavite previše vode normalno je da će se period pečenja znatno produžiti.

  2. Nema sanse da bilo koje pecivo bez kvasca, aditiva ili psenicnog brasna bude mekano, moze samo da ostane dekavo dok je vruce ali cim se ohladi sve pocinje da se raspada… Kako onda da se hranim hrono kad sam navikao na blag i mekan hleb ceo zivot a ne na keks ostrog ukusa koji dominira nad skoro svakim jelom…

    1. Možda vam samo fali malo prakse u kuhinji. Sa integralnim brašnom može da se napravi mekano pecivo. Nije svako, ali ima i takvih.

Ostavite komentar