10 saveta za dobar hrono (beskvasni) hleb

04/03/2015
Ovaj hleb sam dobila na poklon od divne Jadranke Perge čija familija u Subotici drži pekaru sa samo integralnim hlebovima

Ovaj hleb sam dobila na poklon od divne Jadranke Perge čija familija u Subotici drži pekaru sa samo integralnim hlebovima

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Nisam neki ekspert za peciva, pre hrono ishrane možda sam dva puta napravila hleb. A nisam ga baš ni često jela. Osim ako ima nešto da se “moči” 😉 .

Ali sam zato za ovih devet meseci, zahvaljujući svakodnevnom petljanju sa testom, pokupila par trikova. Naravno, desi se i meni da mi hleb iz rerne ne izađe kako treba, ali retko. A i kada se to desi, obično naučim nešto novo.

Pa da počnemo:

1. Morate da naučite kao se ponašaju brašna. Pšenično integralno, speltino i ražano su najsličniji “normalnom” brašnu i sa njima se lako radi. S tim što od ražanog brašna (ako se samo ono korisiti) uvek bude hrskavija korica. Speltino je, po meni, broj 1 za hlebove. Heljdino brašno dosta vlaži i daje hlebu specifičan ukus, i preporučujem da se ti hlebovi duže peku, naravno ako u njima ima više od 50 grama ovog brašna. Ječmeno i ovseno mogu malo da gorče i od njih se hlebovi mrve. Najbolje je mešati ova brašna u manjoj količini.

2. Hlebove od integralnog brašna nemojte nikad da sečete dok su topli. Od noža će se slepiti unutrašnjost i izgledaće kao da su živi, iako nisu. Dajte mu vremena da se ohladi i da izbaci “paru” iz sebe. Kada bude gotov, uvijte ga u čistu krpu i ostavite.

Hleb sa sušenim paradajzom

Hleb sa sušenim paradajzom

3. Ako je korica pretvrda, samo hleb poprskajte vodom. Ili ga uvijte u mokru krpu, to bi trebalo da reši problem.

4. Nemojte da ostavljate hleb da se hladi u plehu, može da se poduspari i omekša. Ja to nikako ne volim.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

5. Što smesa za hleb duže stoji, odnosno što se duže fermentiše, to su hlebovi ukusniji. I uvek imaju više rupica . Ali onda treba da povedete računa kad dodajete prašak za pecivo ili sodu bikarbonu sa limunom, pošto oni počnu da “lape” posle nekog vremena. Ako smesa za hleb treba da stoji duže od sat ili dva, najbolje je dodati ih pred samo pečenje. Dodajete po malo i koristite one nastavke za testo na mikseru. Smesa za ove naše hlebove je žitka, da ne zabuni početnike. Ako stoji celu noć postane gušća i nekako gumasta. To je izgled koji se traži.

6. Ako nemate vremena da čekate da se testo fermentiše, moj savet je da koristite kiselu, a ne običnu vodu. I ona stvori rupice donekle.

Nanin hleb bez praška za pecivo

Nanin hleb bez praška za pecivo

7. Da vam ne bi pucala korica, zagladite hleb mokrim rukama po površini pre nego što ga stavite u rernu. Ali dobro mokrim. Ako teba, dva ili tri puta ih stavite pod česmu. Pucanje možete dodatno da sprečite i ako hleb u početku pečete sa poklopcem ili folijom. Uvek otkrrijem hleb pred kraj jer volim hrskavu, malo tvrđu koricu.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

8. Gledajte da hleb pečete u širim, a plićim tepsijama. Posebno ako prvi put probate recept. Pre će se ispeći i bićete sigurni da nije ostao živ u sredini. Ili gnjecav. Uvek ga probodite čačkalicom po sredini da proverite. Ako čačkalica bude čista, i da se na nju ništa ne lepi, to je to. Dužina pečenja zavisi od rerne. Ja uglavnom pečem hlebove oko sat vremena. Jedino Draganin hrono hleb pečem manje, oko 40 do 45 minuta.

Draganin hrono hleb

Draganin hrono hleb

9. Uvek dodajte so. Iako nam je cilj da so smanjimo, to može u drugim jelima, bez nje hlebovi neće biti ukusni. Na 500 grama brašna ide jedna do jedna i po kašičica.

10. Ako pravite vlažne hlebove, kao što su oni sa mekinjama i klicama, najbolje je da ih isečete kada se ohlade i da ih čuvate tako u kriškama.

Moja topla preporuka ako ih do sad niste probali:

Draganin hrono hleb

Brzi hlepčići od ražanog brašna

Nanin hleb bez praška za pecivo

Soda hleb sa semenkama

Hleb sa sušenim paradajzom

Australijski hleb bez kvasca

Švedski hrskavi hleb

Ražani hleb

Novi hleb

Nanin hleb

Sickin hleb

Hleb od kefir kvasca (ovaj hleb ima prirodan kvasac u sebi ali ga treba probati)

Hleb sa kefir kvascem

Hleb sa kefir kvascem

 

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”



50 komentara

  1. Draga Ana, pratim vase savete, hrono sam pocetnik, hvala Vam puno na svemu. Molim Vas za pomoc. Danima pecem hleb, pratim recepte, i svaki put ne uspevam. Hleb je uvek spolja divno pecen, odlicna kora, a unutra potpuno kao zvaka koliko god da ga pecem. Debljina hleba je 1.5cm. Da li mozda znate iz iskustva gde gresim?

    Hvala unapred i veliki pozdrav.
    Marina

    1. Koliko dugo ga peečete i na kojoj temperaturi? Da li ga pokrijete? Neverovatno mi je da tako tanak hleb ostane živ. Da ne stavite previše vode

    2. odprilike na 1kg brasna 7 dcl vode.inace kada stoji tresto ono pokupi jos tecnosti jer ta vrsta brasna dosta upijaju tecnost.nece biti retko probajte ja vec mesecima tako mesim i super je.

  2. Draga Ana,
    Imam samo jedno pitanje i vezi sa solju: nisi napisala za kalijumovu so, da li moze? Mozda si je naprosto ispustila u popisu 😉
    Ja je koristim vec 6 godin….
    Hvala

  3. Драга Ана,
    радила сам тест интолеранције на храну и од житарица су ми дозвољени јечам,просо и овас.Најлакше набављам јечмено и овсено брашна,па сам хтела да те замолим да ми препоручиш неки рецепт од ове две врсте брашна.Да ли је боље правити са киселом или млаком водом,да ли треба премесити хлеб….?Нисам баш таленат за пецива а имам жељу да почнем да месим свој хлеб:) Хвала!!!!

    1. Sa ta dva brašna ćete jako teško umesiti hleb. Moram da ima još neko vezivno tkivo. Ili još neko brašno ili psilijum. A gde ste radili test ako nije tajna?
      Za početak možete da pravite mafine i proje, ova brašna su ok za to. Pogledajte recepte u kategoriji Peciva

    2. Od tih brašna je skoro nemoguće napraviti hleb. Morali bi da stavite još neko brašno ili psilijum da sve to poveže. Gde ste radili test?

  4. Draga Ana, zanima me da li se ovi recepti za spremanje hleba mogu koristiti za pripremu u mini pekarama… Ne ide mi baš mešenje, a ne bih da odustanem od spremanja zdravih hlebova, a u planu mi je kupovina mini pekare

    Hvala i pozdrav!

  5. Napravila sam hleb od tri vrste brasna (razeno, ovseno i heljdino) medjutim kad smo ga probali gorci, tj. ostaje gorko u ustima kad se proguta, zbog cega to?

    1. Ovseno brašno gorči, smanjite mu količini sledeći put. Ja ga najmanje volim u hlebovima. Kada pravim lepinje sa njim, nekako mi nemaju taj gorak ukus

    1. Ako stoji duže, na primer celu noć, ja prašak za pecivo ili sodu sa limunom stavim tek pred pečenje. tada treba malo snage da se lepo umeša, ali je bolje. ako smesa stoji samo sat do dva, onda to možete sve da umešate na početku.

  6. Jao sestro slatka :* Ja uporno stavljam samo ovseno i jecmeno i svidja mi se ukus ali se mrvi toliko da ga sutradan jedem kasikom 😛
    Druga stvar, da li sam dobro shvatila? Zamesim npr. uvece sve, ostavim preko noci pa ujutru dodam prasak za pecivo i sodu? Inace kada zamesim hleb, obicno mi bude retko kao testo za palacinke – one koje smo nekada jeli 🙂 Bas mi nedostaju 🙁 Da li je to previse retko?
    Pozdrav i mnogo mi je drago sto si pokrenula ovaj blog. Non stop visim na njemu 😀

    1. Smesa bi trebalo da bude baš gusta i lepljiva. uvek je bolji ako se duže fermentiše, a tada se još dodatno zgusne. ako stoji samo sat ili dva može odmah da se stavi prašak za pecivo. Ako stoji celu noć (ili dan) onda bolje pre pečenja.
      I, hvala 🙂

    1. Na hrvatskom se kaže pir, na engleskom spelt, na nemačkom dinkel. Ne znam da li sam vam pomogla. Ali ne znam kao se kaže na makedonskom.

  7. Počinjem sa dijetom, DANAS, ne od ponedeljka :). Trudiću se da pratim program hrono ishrane, ( za početak ću biti srećna ako poštujem bar satnicu). Imam molbu-pitanje: da li imate recept za hleb koji se pravi u mini pekarici ? Imam recepte ali svuda preovladjuje belo ili crno pšenično brašno, a mali procenat integralnog ili nekog drugog zdravijeg brašna i svuda ima kvasca, ne mnogo ali ga ima. Unapred hvala.

    1. Ja nemam pošto ne koristim mini pekericu. Možda će se javiti neko ko ima, I srećmo sa početkom, satnica je i najbitnija, pa to poštujte.

  8. Divno Ana ! veoma korisni saveti i za nas koji nismo Hrono! pogledaj moj cherry bread ako imas vremena i da li on može poslužiti za hrono ishranu ? hvala i pozdrav od Svetlane S.

  9. Draga Ana,iz Vaseg iskustva,zanima me koji hleb moze najduze da stoji.P.S.Interesuje me zbog letovanja.Pozdrav.

  10. Da li se b. soda i limunov sok, pre stavljanja u smesu za hleb, prvo pomesaju pa dodaju zajedno ili jedno po jedno, soda pa limunov sok npr? Naravno, kada zelim da testo stoji 4, 5 sati ili duže…

  11. Dobar dan, zanima me da li moze da se jede Alpski hleb iz roggenart pekara posto sadrzi 95% razanog i 5% belog psenicnog brasna? I koja je kalorijska vrednost hrono hlebova prosecno? Da li semenke mnogo povecavaju broj kalorija?

    1. Ne bi trebalo jesti hleb sa belim brašnom bez obzira na procenat. Barem na početku. E sad, ne znam da li taj hleb ima kvasac u sebi. A što se kalorija tiče, mi ih ne brojimo. Sam doručak bude najkaloričniji obrok u toku dana i to je u redu jer ono što pojedemo za doručak ćemo potrošiti u toku dana.

  12. Ja inače nisam u restrikciji želim samo da se zdravo hranim i odrzavam kilazu pa Vas pitam u tom slučaju?

  13. https://hronokuhinja.rs/lepinje-sa-kiselim-mlekom/
    Pravila sam ove lepinje u nedelju i stavila u zamrzivac,pa zelim utre da ih jedem za dorucak.Da li je to okej?
    Druga stvar,,prvi nekoliko dana sam pravila neke sitne greske,ali eve ova nedelja vec jedem po pravilima i nisam skinula vise od 1kg. Jos u polovini sam vice cm nego prije HI. Ovako gubim motivaciju. Na HI sam 11 dana 🙂
    I da li je dozvoljeno pilecu salamu i ajvar za vecera,takodje i ove lepinjice za rucak i vecera ponekad?

    1. Može iz zamrzivača. Merenje je jednom mesečno, niko ne može da očekuje neke velike rezultate za 11 dana. Sala i ajvar ne mogu za večeru.

  14. Dobar dan, gore ste naveli ispod slike da ste taj hleb dobili od prijateljice iz Subotice sto ima pekaru i koji prave samo sa integralnim brasnom. Jel mi mozete reci koja je to tacno pekara? I na kojoj adresi se nalazi? Hvala unapred 🙂

  15. nisam najbolje razumela, kada se stavlja soda i prasak za pecivo ukoliko se testo ostavi preko noci da se fermentise i pece u jutro. pozzz

  16. Postovana,

    Prva fotografija hleba stl ste dobili na poklon od Jadranke Perge….

    Da li vam je ona rekla recept il nar neke trikove….

    Taj mi se najvise dopada i pokusala bih da ga naoravim…

    Hvala i srdacan pozdrav

    Lilo

Ostavite komentar