Živeli začini! Hleb sa sušenim lukom, lanom i susamom

13/03/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Šta najviše volite da dodajte u hlebove? Da li su to semenke, začini, masline?

Ja, naravno, volim da dodajem sve. Moji apetiti i gurmanluk nekada prelaze sve granice. Jedan od najomiljenijih hlebova je onaj sa sušenim paradajzom. Mada ih sve volim. U radnjama imate da kupite i začine baš za hleb, uglavnom se sastoje od mešavine anisa, komorača, korijandera i kima. I sada ovo vama može da zvuči suviše egzotično, ali ova kombinacija začina hlebu zaista daje poseban šmek.

Hlebovi sa različitim dodacima:

Mafin hleb sa orasima

Hleb sa lanom i sušenim paradajzom

Mali hleb sa kurkumom

Hleb sa divljim origanom i maslinama

Hleb sa začinima

Eliopsomo – grčki hleb sa maslinama

 

Naravno, uvek možete da napravite i svoju kombinaciju. Ovog puta sam koristila crni sušeni luk. Predivno miriše kada otvorite teglu i stvarno je neverovatan pomoćnik u kuhinji kada je u pitanju građenje ukusa. I ne brinite, neće se toliko osetiti u hlebu da biste imali problem kada popričate sa nekim posle doručka. Zapravo, ova količina koju sam stavila daje tek blagu naznaku takvog začina. Ukoliko želite da ga malo više osetite u hlebu, duplirajte količinu.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Takođe, u poslednje vreme sve ređe pravim hlebove u kalupima za hleb, samo smesu izručim na pek papir i formiram veknu mokrim rukama. Bude tanja, i otvorena sa svih strane, osim donje, pa se brže i ispeče. Umesto speltinog brašna možete da stavite i mešavinu ražanog i ječmenog, ali manje ječmenog da se hleb ne bi mrvio.

Potrebno vam je:

  • 200 gr speltinog brašna
  • 2 manje kašike sušenog luka
  • 2 manje kašike susama
  • 2 manje kašike lana
  • Prstohvat morske soli
  • 2 pune kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 200 ml mlake vode

U mlinu za kafu sameljite lan, susam i luk. Nisam kupila mrvice sušenog crnog luka, već listiće. U činiji pomešajte brašno, samlevenu smesu i vodu. I ostavite da se fermentiše. Meni je smesa ovog puta stajala preko noći. Sledeći dan sam dodala so, ulje i prašak za pecivo. Sve sam lepo umešala i smesu preručila na pek papir u plehu. Morim rukama oblikavala veknu, tupim delom noža napravila nekoliko šara i sve stavila u zagrejanu rernu.

Pekla sam hleb oko 40 minuta na 210 stepeni.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

A kako se uhvatila malo jača korica, kad sam ga izvadila iz rerne, stavila sam ga u mokru krpu na bukvalno pet minuta. Zatim ga pustila da se još malo izduva, ali ne da se skroz ohladi. Jeo mi se vruć hleb s puterom, nema ništa lepše od toga.

A znate šta se još lepo slaže sa tim? Šareni biber. Potpuno sam navučena na ukus toplog hleba, putera i šarenog bibera.

Isprobajte ovu kombinaciju sa sušenim lukom, lanom i susamom, mislim da se nećete pokajati.

Hlebovi sa različitim dodacima:

Bosiljčić – hleb sa bosiljkom

Ražani hleb sa lanom

Irski hleb sa travčicama

Hleb sa paradajzom i maslinama

Soda hleb sa semenkama

Mirjanin hleb sa sušenim paradajzom

Mali hleb sa zelenim maslinama

Hlebni štapići sa kimom i origanom



Ostavite komentar